Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Dubbelt dyrare simhall i Korsholm – idag tar politikerna igen ställning till finansieringen

Uppdaterad 16.08.2022 09:18.
En kvinna med kort brunt hår och svart topp sitter i rullstol. Hon ler mot kameran.
Bildtext Carola Lithén vill gärna se en egen simhall i Korsholm. Hon är en ivrig simmare och besöker nejdens simhallar flera gånger i veckan.
Bild: Isabella Lindell / Yle

Den senaste uppskattningen för kostnaderna ligger på över sju miljoner euro och det innebär att kommunen skulle tvingas låna två miljoner mer till fastighetsbolaget som ska förverkliga projektet.

Tanken om en egen simhall i centrum av Korsholm har levt i politikernas planer redan länge. I februari såg allt klappat och klart ut då kommunfullmäktige behandlade en budgetändring för simhallens förverkligande.

Då uppskattades kostnaderna till kring fem miljoner euro och kommunen skulle finansiera projektet med ett lån på totalt tre miljoner euro till fastighetsbolaget.

Men efter det har världsläget ändrats och kostnaderna stigit.

Statligt stöd kan ligga i vågskålen

På måndag får kommunstyrelsen ta ställning till ifall man ska godkänna den nya uppskattade projektkostnaden på dryga sju miljoner euro, varav 5,25 miljoner euro skulle vara ett lån som kommunen beviljar till fastighetsbolaget.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Carola Lithén (SFP) är det här något kommunen får leva med i det här läget.

– Det offentliga och kommunerna kan inte skjuta upp eller lägga sina investeringar på is för då drabbar det samhället på ett annat sätt.

– Eftersom vi väldigt länge planerat för det här simhallsbygget så tror och hoppas jag att vi ändå kommer till det beslutet att det är den här vägen vi behöver gå.

Lithén påpekar också att projektet beviljats ett statligt stöd på 800 000 euro och enligt henne ska bygget börja nu i höst ifall kommunen ska erhålla det stödet.

– Det har arbetats länge för att vi skulle erhålla stödet och vi var ett av de få som blev beviljade det, så om vi inte använder stödet och börjar bygga nu så kan det vara väldigt svårt att få det i framtiden.

Bildningscampuset prio ett anser partikollega

Partikollegan Kenth Nedergård är mer tveksam till om man ska gå vidare med projektet.

– Det var dyrt redan från början men då tog vi ett beslut att gå vidare. Efter att man ser realiteterna, så tycker jag åtminstone att vi ska utreda och vänta ifall det faktiskt är läge att fortsätta projektet nu eller ska vi lägga det på hyllan en tid och se om det kommer bättre tider.

Kenth Nedergård.
Bildtext Kenth Nedergård är tveksam att gå vidare med projektet i det här skedet.
Bild: Joni Kyheröinen / Yle

Han konstaterar att kostnaderna har mer än fördubblats för simhallen och att byggnadskostnaderna är högre än någonsin.

– Som det ser ut nu så uppfattar jag att det blir för dyrt och ger inte den service som vi väntat oss eller den service som vi får via det här blir nog väldigt dyr.

Nedergård vill att man i stället satsar mer energi på det andra stora projekt som kommunen har på gång just nu, nämligen bildningscampuset.

– Om man ska prioritera något av de här två projekten så är nog bildningscampuset det vi ska lägga krut och resurser på. Det är mera nödvändigt, simhallen är ett frivilligt åtagande som vi nog kan lägga på hyllan om vi inte orkar med båda projekten.

Martin Ahlskog (MSK) är i sin tur på samma linje som Lithén och stöder ett simhallsbygge även om kostnaderna stigit i höjden. Men han frågar sig ifall det vore möjligt att inleda en ny offertrunda.

– Man kunde ju fråga efter nya offerter. Men om projektet försenas i och med en ny offertrunda, hur påverkas det statliga stödet? Det skulle inte vara bra om det skulle riskera statsstödet.

Livlig debatt att vänta

Alla tre är ändå ense om att frågan kommer att väcka debatt på styrelsemötet.

– Helt säkert kommer det att väcka diskussion. Det kan vara att det blir en ganska jämn omröstning också, säger Ahlskog.

– Nog förväntar jag mig en ordentlig debatt i kommunstyrelsen. Det är ändå ganska stora pengar och en ganska markant ökning. Förvisso ska vi föra en grundlig diskussion, men min personliga förhoppning är att vi ändå kan tycka att det här är okej och något vi har råd att satsa på, främst med tanke på våra barns och ungdomars välmående, konstaterar Lithén.

Vad tror du utgången på mötet kommer vara? Kommer styrelsen att ge grönt ljus för ett högre lån?

– Det ska jag inte spekulera i. Det får vi se när vi kommer till mötet på måndag, att vilka siffror och handlingar vi får. Jag vill nog se alla siffror innan jag säger något definitivt, säger Nedergård.

På måndag kväll godkände kommunstyrelsen den nya projektkostnaden. Men det blev ytterligare en liten höjning, enligt förslag från kommundirektören. Projektkonstnaden höjdes från 7,05 miljoner till 7,2 och lånet från 5,25 miljoner till 5,4.

Det hela godkändes efter omröstning. Ett förslag om återremittering förkastades med rösterna 9-4.

Ärendet går nu till fullmäktige.

Texten uppdaterad 16.8 klockan 9.18 med kommunstyrelsens beslut