Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Tiktok-virala Andrew Tate gör karriär på kvinnohat – forskare: "Farligt om unga män identifierar sig med honom"

Från 2022
Uppdaterad 14.08.2022 15:51.
Henkilökuva Andrew Tatesta.
Bildtext Videon på Andrew Tate får hundratusentals gillningar på videoplattformen Tiktok.
Bild: James Shaw / Shutterstock / All Over Press

Videor där en 35-årig man i snaggad frisyr och mörka solglasögon obesvärat berättar om sin kontroversiella kvinnosyn, sprider sig som en löpeld på sociala medier.

Det osar kontrovers kring Andrew Tate.

Under sommaren har videor delade av Tates följare samlat till sig över 11 miljarder visningar på videoplattformen Tiktok, skriver The Guardian.

Tate poserar ofta med dyra bilar och med en cigarr i munnen. På hans egna onlinekurser berättar han för andra män hur de också kan bli framgångsrika och få pengar, snabbt. Själv är han en före detta professionell kickboxare som senare blivit rik genom sin egna affärsverksamhet.

Det som väckt motreaktioner är Tates kränkande kommentarer om kvinnor.

I ett av de mest delade klippen som cirkulerar på nätet säger Tate att han tycker kvinnor mellan 18 och 19 år är mer attraktiva eftersom de haft färre sexpartners.

"Då kan jag lägga mitt avtryck på dem", säger han i klippet.

I ett annat klipp blir det tydligt att kvinnor enligt honom ska stanna hemma och inte ha egna planer. Om en kvinna har egna planer är hon en hora, konstaterar han.

– Han stärker och hämtar tillbaka kulturella idéer från det förflutna, där kvinnans liv cirkulerar kring mannen, säger Craig Haslop som är forskare i media och kommunikation på Liverpool University till Svenska Yle.

En skallig man med solglasögon som talar i tre olika videoklipp på videoplattformen Tiktok.
Bildtext Flera av videorna som kommer upp på Tiktok har hundratusentals gillningar.
Bild: Tiktok / Skärmdump

Vem är mannen i videorna?

Det här är inte första gången allmänheten får höra om Andrew Tate. 2016 rapporterade The Sun att han kastas ut från brittiska Big Brother tv-programmet för att en video spreds där han slog en kvinna med ett bälte. Både han och kvinnan menade att det hände med samtycke.

År 2017 blev han avstängd från Twitter för att han gav sig in i #MeToo och menade att kvinnor borde ”bära ett visst ansvar” för att bli våldtagna, skriver The Guardian.

Tate som är uppvuxen i Storbritannien, har numera flyttat till Rumänien i samma veva som den brittiska polisen utrett misshandelsanklagelser riktade mot honom. I Rumänien har mannen och hans bror enligt The Mirror startat en webbcam-sajt som de gjort miljoner på.

I april rapporterar den rumänska dagstidningen Libertatea att den lokala polisen gjort razzia i Tates hem efter ett tips från amerikanska ambassaden att en kidnappad kvinna befinner sig i hemmet. Polisen hittade två kvinnor i hemmet och undersöker som bäst fallet som människohandel och våldtäkt.

Nu har Andrew Tates videor på sociala medier tagit världen med storm och startat rörelser som uppmanar folk att sluta följa Tate.

Kan vara marknadsföringstrick

Tate driver också en onlinekurs i "modernt skapande av rikedom" där det ges ut lektioner i entreprenörskap och ekonomi. Deltagarna börjar tjäna pengar direkt, lovas det i kursbeskrivningen. På webbsidan kallar han sig själv för läraren.

Det kan hända att de kontroversiella videorna som nu sprider sig på sociala medier är en marknadsföringsstrategi för hans kurser, säger Peter Dahlgren som tidigare forskat i sociala medier och mediepsykologi på Göteborgs Universitet till Svenska Yle.

– Kontroverser drar åt sig uppmärksamhet, det uppstår en konflikt som för många är intressant att följa med, säger Peter Dahlgren och menar att det här inte är ett nytt fenomen.

I olika artiklar talas det om att det är Tates följare eller fans som delar vidare videorna, men Dahlgren lyfter fram att det lika gärna kan vara en strategi för att skapa intresse kring mannen. Och det här verkar fungera, Tate är nu världens mest Googlade person och har gått förbi både Donald Trump och Kim Kardashian, enligt The Guardian.

Pengar och dyra bilar lockar

Men i Tates hemland, Storbritannien, oroar videorna en forskare på universitetet i Liverpool. Craig Haslop har nyligen påbörjat ett forskningsprojekt för att kartlägga hur unga män bildar sin maskulina identitet via intryck på sociala medier. Tate är på hans radar.

Haslop är ännu i ett tidigt skede i sitt nya forskningsprojekt, men har hört från skolor att Andrew Tate är en person som pojkar börjar se upp till.

En skallig man i solglasögon talar in i en mikrofon i en studio.
Bildtext Den här videon där Tate berättar hur han lätt skulle kunna leva som karaktären Batman för att han är rik och karismatisk har nästan två miljoner gillningar.
Bild: Tiktok / Skärmdump

Tate representerar en sorts framgångssaga, han kommer från mer anspråkslösa, vanliga förhållanden men är nu mångmiljonär och poserar med cigarr i mungipan lutande mot dyra sportbilar – det här tror Haslop att får unga mäns ögon att glittra.

Samtidigt kan det snäppet lustiga sättet som Tate framför sig på, den framfusiga och direkta jargongen, vara underhållande.

Men han representerar också en problematisk kvinnosyn, misogyni, menar Haslop.

– Många av hans videor objektifierar kvinnor eller gör dem till en slags valuta, säger han.

Algoritmerna riktar Tates innehåll till unga killar

The Guardian gjorde en egen undersökning förra veckan där de skapade ett nytt konto på Tiktok och uppgav sig själva som en ung kille, och det tog inte länge förrän algoritmerna slängde in Andrew Tate i flödet.

Med hjälp av bland annat algoritmerna skapas utrymmen på sociala medier där vissa idéer får mer plats, och dominerar det man möter i sina flöden, vilket i sin tur kan ge fäste åt åsikter och värderingar som liknar de Andrew Tate har. Craig Haslop anser att algoritmerna är en stor del av problemet.

– Det farliga är om han blir någon som unga män identifierar sig med på grund av hans framgång genom hans entreprenörskap, men som männen sedan också börjar ta efter i kvinnohatet.

Tiktok har besvarat kritiken i en kommentar för The Guardian där de säger att de tar kvinnohat på allvar och undersöker konton som publicerar innehåll av Tate som bryter mot deras regler.

Källor: The Guardian, The Sun, The Mirror, Libertatea