Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Pargas IF föll stort i Ekenäs – EIF tog klar hemmaseger i fotbollsettan

En EIF-spelare omringad av flera PIF-spelare.
Bildtext EIF:s Simon Lindholm omringad av flera PIF-spelare i matchen som slutade i klar hemmaseger.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Ekenäs IF fortsätter utan förlust i fotbollsettan sedan portugisen Filipe Pedro tog över som tränare för laget. På lördagskvällen föll Pargas IF med klara siffror på centrumplan i Ekenäs.

Slutresultatet skrevs 4-0 (1-0).

Det var EIF:s tredje förlustfria match på raken sedan Filipe Pedro tog över. Tabelljumbon Pargas IF stretade bra emot, men EIF var väldigt effektiv i matchen.

Slutresultatet ger kanske inte en helt rättvis bild av matchbilden. PIF skapade nämligen en handfull bra mållägen i matchen, till och med fler än hemmalaget.

- Kvaliteten på våra avslut är inte tillräckligt bra, säger PIF:s tränare Stefan Strömborg.

Han anser att Piffen skulle förtjäna mera än man fått i de senaste matcherna.

– Vi spelar bra mellan boxarna, säger Strömborg och avser området på plan utanför det egna och innanför motståndarens straffområde.

Strömborg har alldeles rätt i vad han säger. EIF:s första mål kom efter en fatal miss för ytterbacken John Adolsson och EIF:s mål nummer två och fyra kom tillföljd av markeringsmissar.

Innanför EIF:s straffområde hade Gezim Voca (12:e minuten och 47 minuten) och Adolfsson (72 minuten) sådana lägen som borde ha resulterat i mål. Hemmo Riihimäki i EIF-buren drog ändå det längre strået.

– Vi fortsätter att kämpa och jag hoppas verkligen att vi kan hålla platsen i finrummet, säger Strömborg.

Inhoppare träffar rätt

EIF:s första mål gjordes av Oskari Sallinen i den 25 matchminuten. Han blev fint framspelad av Valdrin Rashica som knep bollen av John Adolsson.

Sallinen gjorde också hemmalagets andra mål. Det målet kom efter ett snabbt mönsteranfall där Simon Lindholm slog en passning till Yassin Daoussi på högerkanten. Daoussi servade sedan Sallinen perfekt passning som den unge anfallaren enkelt slog i mål.

Två spelare fajtas om bollen.
Bildtext EIF:s Nnaemeka Anyamele i kamp mot PIF:s JOhan Adolfsson. I bakgrund PIF-kaptenen Frans Grönlund.
Bild: Patric Westerlund / Yle

EIF:s tredje och fjärde mål gjordes av inhopparna Gerard Bangoura och Bruno Miguel. Bangoura sköt ett välplacerat skott på distans och Miguel nickade in nyförvärvet Mosawer Ahadis hörna på stopptid.

EIF-tränaren Filipe Pedro öste beröm över sitt lag.

– Jag är stolt över vårt lag i dag. Det var en väldigt tajt match. Hemmo Riihimäki gjorde några fina räddningar i matchen, säger Pedro.

Om Oskari Sallinen och hans nya roll som anfallare säger Pedro:

– Han är en väldigt intelligent spelare som lär sig fort. Han är bara sitt naturliga jag på planen, säger Pedro.

En glad och en ledsen mittback

Mittbacken William Lindqvist sken som en sol efter matchen.

– Det kändes som en ganska tuff match fast det blev 4-0 till slut. Pargas gav bra motstånd och vi var tvungna att kriga på ordentligt, säger Lindqvist.

PIF:s lagkapten och mittback Frans Grönlund var besviken.

– Vi visste att EIF skulle vara hårda, men vi spelade bra i första halvleken. EIF hade väl ett läge och gjorde mål på det läget.

Han säger att EIF:s tredje och fjärde mål i matchen var helt onödiga.

– Inget bort av EIF, för det bättre laget vann i dag, säger Grönlund.

En busslast PIF-fans på matchen

EIF presenterade sina två nyförvärv i matchen. Abdoulaye Kanté gjorde en bra match på mittfältet. Han var i startelvan. Mosawer Ahadi, som spelade några matcher i EIF också säsongen 2018, blev inbytt med 25 minuter kvar att spela.

Oskari Sallinen gjorde förutom två mål en väldigt bra match. Han jobbade på stora ytor. Mittförvaret undre ledning av energiska Alexander Forsström spelade riktigt bra igen. Och målvakten Hemmo Riihimäki går från klarhet till klarhet.

I PIF gjorde Matias Lahti en bra match. Också han har ett förflutet i EIF. Han spelade tio matcher för Ekenäslaget säsongen 2019. Viktor Johansson var aktiv i anfallet. Svensken Gino Berg kom in efter pausvilan och var pigg. Han fick dess värre en varning för filmning vilket sänker hans betyg en aning.

Matchen dömdes av den danska domaren Lasse Graagaard i den varma sommarkvällen. Luften stod stilla och kvicksilvret hade klättrat upp över gränsen för högsommarvärme då matchen började.

Pargas IF:s fans på läktaren.
Bildtext En busslast med PIF-fans hejade på sitt lag i det varma solskenet.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Drygt 600 personer såg matchen, bland dem en busslast PIF-fans som tacknämligt höll stämningen på topp i matchen. Matchprotokollet finns på Bollförbundets webbplats.

EIF spelar sin följande match mot tabellettan TPS i Åbo på torsdag (18.8). Pargas IF reser tisdagen den 23.8 till Seinäjoki för att möta SJK/Akatemia.
EIF avancerade till femma i serietabellen. PIF fortsätter som jumbo. Serietabellen finns på Yle text-tv sidan 244.

Resultat, herrettan

EIF – PIF 4-0 (1-0)

25 min Oskari Sallinen 1-0, 52 min Sallinen 2-0, 80 min Gerard Bangoura 3-0, 90+1 min Bruno Miguel 4-0

Publik: 608

KPV – PK-35 1-1 (1-1)

27 min Chantzopoulos Charalampos (str) 1-0, 34 min Esa Terävä 1-1

Publik: 1564