Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Studentrestauranger kämpar med ekonomin – 50 cent dyrare portion i oktober – på sikt till och med en euro dyrare

Från 2022
Uppdaterad 14.08.2022 16:39.
Kunder som plockar åt sig lunch vid UniCafes studentrestaurang.
Bildtext Priset per studentmåltid kan stiga till 3,20 i oktober.
Bild: Rinna Härkönen / Yle

Restauranger som erbjuder förmånliga luncher för högskolestuderande står inför en omöjligt uppgift. Priset på råvaror har stigit så mycket att studerande måste börja betala mera.

Vetenskaps- och kulturminister Petri Honkonen (C) säger till nyhetsbyrån STT att priset på en portion mat på en studentrestaurang stiger med 50 cent från och med oktober.

Det är för att inflationen och de stigande livsmedelspriserna gör att kostnaderna skenat iväg också för studentrestaurangerna.

Det lönar sig helt enkelt inte längre att erbjuda en komplett måltid för 2,70 euro, som är det pris som högskolestuderande oftast själva betalar, konstaterar Honkonen.

Ytterligare prishöjningar kan bli aktuella

Inom Ylva-koncernen, som ägs av Helsingfors universitets studentkår, säger restaurangverklsamhetens chef Anne Immonen att en höjning på 50 cent inte räcker.

Immonen säger att maximipriset enligt deras kalkyler borde stiga med en euro.

FPA betalar stöd

Folpensionsanstalten (FPA) betalar ett måltidsstöd på 2,30 euro per portion till företagaren, men inte ens fem euro räcker i dagens läge till för att täcka kostnaderna för studentmaten.

Honkonen föreslår i nästa års budget en förhöjning i stödet på 25 cent per portion, vilket betyder att priset på en måltid återigen kan gå ner en aning efter årsskiftet.

Kvaliteten kan lida när råvarorna blir dyrare

Folkpensionsanstalten stipulerar rätt ingående vad som krävs av en studentrestaurang för att den ska få måltidsstöd.

Maten ska vara näringsrik och nyttig och också i allt högre grad klimatvänlig. Restauranger måste också iaktta allergier och specialdieter. Det erbjuds numera nästan utan undantag ett veganskt eller vegetariskt alternativ.

Studentrestaurangkedjan Unicafé erbjöd exempelvis förra veckan falafel med tzatziki-soyayoughurtsås (V), alternativt grisnugetter i senapssås med ris och pannkaka med sylt som efterrätt. Som måltidsdryck erbjöds vatten, mjölk och surmjölk, även växtbaserad mjölk.