Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Jag vill inte träna ett lag i tvåan" – Pargas IF:s fotbollsmannar sist i tabellen, men tränaren Stefan Strömborg tror på sitt lag

Från 2022
En person går vid en fotbollsplan.
Bildtext Stefan Strömborg säger att det var trevligare före matchen i Ekenäs på lördagen. Hans Pargas IF förlorade med klara siffror matchen som ingår i herrarnas fotbollsetta.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Pargas IF:s fotbollsherrar tog i fjol steget upp till näst högsta serien. Säsongen i ettan har varit tung för laget, men tränaren Stefan Strömborg har inte gett upp hoppet.

Piffen spelade på lördagen (13.8) en bortamatch i fotbollsettan. Matchen mot EIF spelades på centrumplan i Ekenäs i vackert solsken.

Solskensleenden handlade det också om då lagets tränare Stefan Strömborg träffade gamla bekanta kring fotbollslaget EIF. Han fungerade som tränare för EIF under säsongen 2016, Ekenäslagets andra säsong i herrettan.

Strömborg fick visserligen sparken, men den saken verkar glömd då han skakar hand med gamla bekanta. Han träffade kanske också sådana personer som han spelade med säsongen 1988 då han gjorde tjugo matcher för EIF i division 2.

– Det var betydligt mycket roligare att komma tillbaka hit före matchen, nu känns det surt, småler Strömborg på presskonferensen efter matchen mot EIF.

Ekenäslaget vann match med 4-0, aningen orättvist tycker PIF-tränaren.

– Jag tror vi till och med skapade fler lägen än EIF i matchen, men vi fick inga mål. Så här ser det ut alltför ofta i våra matcher, vi spelar riktigt bra fotboll, men vi förlorar, säger Strömborg och ber om ursäkt för att han är tvungen att upprepa sig på det här sättet efter alltför många förlorade matcher.

Tänker inte ge upp

Men den 53 år gamla fotbollstränaren tänker inte ge upp. Han tror fortsättningsvis på sitt lag och på att det hela ska svänga till det bättre. Strömborg pratar gärna om hur viktigt det skulle vara för honom själv, för anhängarna, Piffens fotboll överlag och för staden Pargas att klara seriekontraktet.

– Vi, Pargas stad och Pargas IF, är i ett fantastiskt finrum nu. Hoppas vi alla kan kämpa och få en bra avslutning på det här.

Han tycker att Piffen är värda sin plats i ettan.

– Vi har spelat bra och spelarna har gått framåt. Men, visst förstår jag att det här är resultatidrott, säger Strömborg.

Stefan Strömborg skyddar sina ögon från solskenet.
Bildtext Blickar framåt och tänker inte ge upp. Stefan Strömborg tror och hoppas att hans PIF klarar av att förnya seriekontraktet i ettan.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Hans lag har ytterligare tre matcher i grundserien och sedan fem matcher i den nedre slutserien att spela under säsongen 2022. Allt är möjligt.

Piffen har en trogen anhängarskara som följer laget i vått och torrt.

– Vi har ungefär 300 personer som är väldigt trogna. De följer oss nästan vart som helst.

Spelarna i Pargas IF:s representationslag, båda damernas och herrarnas, är stora förebilder för klubbens juniorspelare.

– Det gläder mitt fotbollshjärta att det växer fram nya fotisspelare i Pargas. Jag tillsammans med spelarna vill visa exempel åt de här juniorerna.

Vill inte tillbaka till tvåan

Stefan Strömborg säger att han inte vill tillbaka till tvåan.

– Utan att skryta säger jag att jag inte kan se mig som en division 2-tränare för tillfället. Jag vill vara här och jag ska vara på elitnivå.

Skillnaderna mellan de två serierna, ettan och tvåan, är stora. Alltför stora, säger han.

– Redan då laget kommer till evenemanget med bussen så är det proffsigt. Inramningen kring matcherna i ettan är någonting helt annat än i tvåan, säger han.

Stefan Strömborg ser fundersam ut.
Bildtext Det blev en ny förlust för Stefan Strömborgs Pargas IF på lördagen i Ekenäs.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Faciliteterna är mycket bättre i ettan.

– Varför kunde man inte kräva det här också i tvåan, frågar han och konstaterar att det skulle lyfta på statusen också i den serien.

Spelplanerna och alla arrangemang kring matcherna är bättre i ettan.

– Planerna sköts bättre, det finns krav på kvaliteten. Själva spelet blir ju också bättre på det viset.

Själva spelet i ettan är också bättre.

– Det är roligare och det är förstås utmanande. Förberedelserna taktiskt är mycket hårda, vi har proffsiga, tuffa tränare i motståndarlagen. Man får fundera över sina strategier inför matcherna och då matchen kör igång är det just så tufft som man förväntat sig, säger Strömborg med ett brett leende på läpparna.

Två spelare fajtas om bollen.
Bildtext EIF besegrade PIF med 4-0 på lördagen. Pargaslaget är sist i serietabellen och hötas av degradering.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Spelarna får jobba hårt i ettan.

– Alla situationer är intensiva, tempot är betydligt mycket högre, gör du ett misstag så straffas det betydligt snabbare, räknar han upp.

Många roller i klubben

Stefan Strömborg har flera uppgifter i Pargas IF. Han tränar representationslaget, medverkar på juniorträningar och är träningschef för herrar och juniorer i klubben. På frågan hur kommunen och företagen backat upp klubben och laget i fotbollsettan svarar han:

– Jag sköter ju inte avtalen med sponsorer och ekonomin, men vi har många nya företag som stöder oss och det är jätteviktigt.

Han skulle gärna se att Pargas stad skulle satsa mera på PIF-fotbollen.

– Vår hemmaplan Pajbacka förbättrades för 90 000 euro, men jag tycker att faciliteterna bör utvecklas ytterligare, säger Strömborg.

"Piffen i fotbollsettan ger en massa pr för staden Pargas" - tränaren Stefan Strömborg hoppas laget hålls kvar i serien

9:26

Han poängterar PIF-herrarnas marknadsvärde.

– Jag tycker fotbollen skulle förtjäna lite mera stöd av staden.

Ett fotbollslag i herrettan ger bra reklam för en kommun.

– Människor frågar var den här skärgårdskommunen finns, de "ser" Pargas nu för första gången. Vi ger väldigt bra pr för både Pargas IF och Pargas stad, säger Strömborg.

PIF-herrarnas tre återstående matcher i ettans grundserie går mot SJK//Akatemia (i Seinäjoki 23.8), PEPO från Villmanstrand (hemma 27.8) och Jaro (i Jakobstad 3.9). Efter det fortsätter PIF i den nedre slutserien där ytterligare fem matcher väntar.

Diskussion om artikeln