Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Valrossen Freya som skapat uppståndelse i Norge har avlivats

Från 2022
Uppdaterad 14.08.2022 14:23.
En valross i vattnet. Den har munnen öppen och ser ut som om den ler.
Bildtext Valrossen Freya har väckt uppmärksamhet i Norge en tid.
Bild: Trond Reidar Teigen / EPA

Först Stena i Finland, nu Freya i Norge. Valrossen Freya har besökt flera hamnar och badplatser i Norge, men nu är hennes saga all. Hon avlivades på söndag morgon.

Valrossen har blivit känd efter att ha vistats i Oslofjorden, men slutligen fattade ett gäng experter beslutet att avliva henne.

"Vi kom fram till att människors liv och hälsa kunde komma i fara", säger fiskeridirektör Frank Bakke-Jensen i samband med ett pressmeddelande på Fiskeridirektoratets hemsida.

Freya, som vägde 600 kilogram, avlivades utan dramatik under en kontrollerad insats tidigt på söndag morgon.

Människors hälsa går före djurens

Freyas närvaro har förgyllt mångas vardag, men hon har också skapat flera farliga situationer. Hon har bland annat skadat en del båtar efter att ha solat och sovit på dem.

Hon har också jagat en badgäst på en badstrand, likaså en anka. Freya attackerade också en svan under ett tillfälle. Myndigheter har uppmanat människor att hålla avstånd från Freya, men allmänheten har inte följt rekommendationerna.

"Jag förstår att det här beslutet kan väcka reaktioner bland allmänheten, men jag är säker på att det här var det enda rätta", säger Bakke-Jensen.

En valross ligger på en liten båt.
Bildtext Freya klättrar upp på en båt i Frognerkilen den 20 juli.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Han tillägger att människors hälsa och liv går före djurens. Han vill inte gå in på några detaljer om hur avlivningen gick till, men han är tydlig med att åtgärden genomfördes på ett djurskyddsansvarigt sätt.

"Välutbildad personal genomförde insatsen enligt gällande rutiner för avlivning av marina däggdjur", säger Bakke-Jensen.

En grupp vuxna och barn står och tittar på en valross som ligger på en strand i Oslo. I bakgrunden syns segelbåtar i Oslofjorden.
Bildtext Freya utanför Fornebu.
Bild: All Over Press

En flytt av Freya för farlig

Valrossen, som fick namnet Freya efter den nordiska kärleksgudinnan, har nu lämnats vidare till veterinärer. Experterna övervägde flera åtgärder före avlivningen, bland annat att flytta på Freya.

Experterna kom ändå fram till att en flytt hade varit för komplicerad och farlig.

"Vi kom fram till att vi inte hade möjlighet att värna om djurets välfärd på ett tillräckligt bra sätt med andra åtgärder. En flytt hade inneburit för många risker så det alternativet valdes bort", säger Bakke-Jensen.

Valrossar rör sig normalt längre norrut i Arktis, men Freya har simmat utanför flera europeiska länder. Hon hittade till Oslofjorden via Danmark och Sverige.

Källor: Fiskeridirektoratet, NRK