Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Oliver Helander tvingas stå över friidrotts-EM – ny skada sätter stopp: "Ingen chans att kasta"

Oliver Helander.
Bild: Mikko Lieri / All Over Press

Ryggkramperna har gett vika – istället började sidan trilska. Oliver Helander tvingas nu stå över friidrotts-EM. Det blev inte till något, säger han till Yle Sporten.

Oliver Helander kommer inte att tävla i friidrotts-EM i München nästa vecka. Helander säger till Yle Sporten att kroppen helt enkelt inte tål kast just nu.

– Skadan som uppstod i Kalevaspelen har inte förbättrats så som jag hoppades på. I dag var jag och testade lite lättare kastträning, men det blev inte till något. Så jag beslöt att det är bättre att låta Toni Keränen få chansen än att jag skulle stå där halvskadad och försöka få nåt ut av det.

Yle Urheilu var först ute med nyheten om att Helander står över EM.

Tekniskt sett är det inte samma skada som det talades om efter Kalevaspelen. Helander kastade endast en gång och klagade sedan på ryggkramper.

Ska magnetröntgas på nytt på måndag

En första magnetröntgen visade inte några allvarligare skador och allt pekade mot att Helander skulle kunna kasta i EM.

– Först tänkte jag ju då att det bara är ryggen som krampar, och den känns bättre nu. Men då ryggen blev bättre så flyttade sig smärtan till sidan. Så jag ska magnetröntgas på nytt i morgon och jag har på känn att de kommer att hitta någon skada där, säger han och tillägger:

– Man tänkte ju inte på att röntga sidan då det var ryggen som krampade tidigare.

Oliver Helander kastar spjut.
Bildtext Det här kastet kan ha blivit Oliver Helanders sista för säsongen, men själv hoppas han på att få tävla igen i sommar.
Bild: Mikko Lieri / All Over Press

Spjutkvalet i München står i tur först på fredag, men Helander säger att det inte alls är för tidigt att lämna in återbud redan nu.

– Dagens träning var utan någon som helst ansats och det kändes inte alls bra. Så jag visste att det skulle vara omöjligt att kasta med full fart om en vecka. Dessutom ska man klara av både kval och final på ett EM, och det fanns ingen möjlighet för det just nu.

– Så klart är det alltid ett svårt beslut att lämna bort ett mästerskap, men sist och slutligen kändes det så dåligt i sidan att jag kände mig tvungen att ta det här beslutet.

"Skador hör till idrotten – åtminstone för mig"

Ett beslut som Helander säger sig ha tagit helt på egen hand.

– Jag meddelade bara Tero Pitkämäki att det inte blir något av det här, berättar spjutkastaren.

Helander noterades för en 89-metersbåge i Paavo Nurmi Games i juni och hörde till Finlands klart starkaste medaljkandidater i München.

– Nog harmar det ju förstås. Men samtidigt vet jag att jag hade haft chans att ta guld. Och skador är nåt som hör till idrotten … åtminstone för mig. Så man får ta det och gå vidare, säger Helander och skrattar till lite uppgivet.

Han vägrar ändå kasta in handduken gällande resten av säsongen innan röntgenresultaten på måndagen eventuellt tvingar honom att göra det.

– Kroppen och formen har känts så pass bra i sommar att jag gärna hade kastat igen. Får se om det är möjligt eller inte.