Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Nu pågår kanske den värsta torkan på 500 år

Från 2022
En båt står på torr land för att floden som den varit i har torkat ut.
Bildtext Så här ser det ut vis floden Doubs som utgör en naturlig gräns mellan Frankrike och Schweiz. En båt sitter fast i leran nära insjön Brenets.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Sommarens värmebölja har orsakat rekordtemperaturer runt om i Europa, nu varnar forskare att torkan inte liknar något de upplevt förr.

Den nuvarande torkan kan vara den värsta som Europa sett på 500 år, varnar Europeiska kommissionens gemensamma forskningscentrum.

Och forskarna förutspår att torkan ännu kan förvärras och sprida sig till hälften av hela Europa.

– Det här måste tas på allvar. Klimatförändringen är orsaken till torkan och det kommer att hända oftare i framtiden, säger Hilppa Gregow, enhetschef för forskning av väder och klimatförändringens effekter vid Meteorologiska institutet.

Vattennivåerna i floder, sjöar och reservoarer i hela Västeuropa är låga, eller till och med uttorkade, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Floden loire i frankrike.
Bildtext Frankrikes längsta flod Loire har aldrig tidigare strömmat så långsamt som den gör just nu, skriver The Guardian.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Enligt The Guardian har franska floden Loire ett så långt vattenstånd att det på vissa ställen går att korsa den till fots.

Just nu är torkan värst i Portugal, Frankrike, Italien, Spanien, Grekland och Storbritannien. Men också andra områden kan bli påverkade om torkan fortsätter.

Om man ser tillbaka på de senaste 500 åren har det inte förekommit något som liknar torkan 2018, men i år tror jag att det till och med är värre än 2018

Andrea Toreti från Europeiska kommissionens forskningsteam till Euronews.

EU:s forskare analyserar som bäst årets torka som tömt floder på vatten och orsakat bränder som förvandlat europeiska skogar till aska.

– I många länder innebär det här skogsbränder som är svåra att åtgärda. Det är också mycket låga vattennivåer och rent av brist på vatten, säger Hilppa Gregow från Meteorologiska institutet.

Två människor svalkar sig i en flod som endast räcker upp till deras fotled.
Bildtext Floden Lesse i Belgien är en populär kajakrutt, men nu räcker vattnet endast till de svalkande människornas fotled. På grund av torkan har det varit förbjudet att ta sig nedför floden med kajak i sommar.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Torkan kan ha svåra följder för människor. Virus och bakterier i vatten och mat kan bli fler, vilket leder till att livsmedel måste kontrolleras allt noggrannare.

Också Finland påverkas

Trots att Finland just nu inte hotas av akut torka kommer vi att påverkas, menar Gregow. Hon påminner alla om att ta hand om naturen.

– Det är jätteviktigt att ta bort sådant som är brandfarligt i parker och trädgårdar. Det kan bli bränder också här.

En bild tagen från luften där det syns nerbränd skog så långt ögat kan se.
Bildtext Skogsbränder runt om i europa har förvärrats av torkan. Det här är utsikten över en nerbränd tallskog i Gironde-regionen i sydvästra Frankrike, den 12 augusti.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

De konkreta följderna av torkan blir tydliga under sommaren, men orsakerna till torkan byggs upp redan under vinterhalvåret.

I delar av Europa regnade det inte tillräckligt under mars och april. I framtiden kan torkan börja redan i februari och fortsätta till oktober.

– Om man inte får tillräckligt med snö under vinterhalvåret blir det verkliga problem. Det har redan skett, och den här gången är det dels därför det är torka, säger Gregow.

Källor: Euronews, The Guardian, STT