Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Häftiga bränder i nordöstra Spanien

Från 2022
Uppdaterad 14.08.2022 22:25.

Spanien har drabbats hårt av bränder i år. En ny brand rasar i närheten av Zaragoza.

En omfattande skogsbrand i nordöstra Spanien tilltog under natten mot söndagen snabbt i styrka och uppges vara utom kontroll. Branden började på lördagen.

Invånarna i åtta byar har evakuerats. Ungefär 1 500 människor i Zaragoza har evakuerats. Läget uppges vara kritiskt i staden Añón de Moncayo.

Den nedbrunna ytan är uppskattningsvis 8 000 hektar, rapporterar den statliga nyhetsbyrån EFE. En stor förödelse har skett på mindre än 24 timmar, säger Aragons regionpresident Javier Lambán.

Omkring 300 brandmän och inkallad militärpersonal kämpar med att få elden under kontroll. Läget uppges vara kritisk situation i området runt Moncayo. Under natten rasade branden där mycket våldsamt. Ett område av särskilt skyddsintresse är naturparken i Moncayo.

Invånarna erbjöds skydd i tre olika sportcenter i närliggande städer.

Spanien illa utsatt

Vädret och vindarna avgör nu den fortsatta spridningen. Enligt väderprognoserna kommer vindarna att bli kraftiga i området.

I år har Spanien hittills registrerat 43 stora skogsbränder vilket är fyra gånger fler än året innan, och rekord för det senaste decenniet.

Bränderna har förstört 261 930 hektar i Spanien i år vilket är mer än i något annat land i Europa, visar uppgifter från det europeiska informationssystemet Europas informationssystemet för skogsbränder EFFIS (European Forest Fire Information System).

Våldsam brand i nordöstra Spanien - Spela upp på Arenan

2022 ett rekordår för skogsbränder i Europa

Torka och extremt höga temperaturer råder i hela Medelhavsområdet.

Bränder har drabbat Frankrike, Grekland och Portugal hårt, och har gjort 2022 till ett rekordår för skogsbränder på kontinenten. Också Slovenien har upplevt sin värsta skogsbrand på flera generationer.

Bränderna på olika håll i Europa har hittills i år härjat ett område på sammanlagt omkring 660 000 hektar, uppger EFFIS. Det är den största arealen som uppmätts sedan mätningar av den här typen inleddes år 2006.

EFFIS betecknar läget som ytterst oroväckande, och påpekar att bara halva brandsäsongen är förbi.

Källor: Reuters, AP

En båt står på torr land för att floden som den varit i har torkat ut.

Nu pågår kanske den värsta torkan på 500 år

Torkan kan ha svåra följder för människor.