Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Alla minns ju hur det gick för Usain Bolt" – experten vill inte måla fan på väggen, trots Oliver Helanders tunga skadesvit

Från 2022
Oliver Helander kastar spjut.
Bildtext Oliver Helander har dragits med skadeproblem så gott som hela karriären.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Oliver Helander var ett av Finlands starkaste medaljkort. Men att tala om att karriären skulle vara över är på tok för tidigt säger Mikael Ylöstalo – som också lyfter fram andra EM-medaljkandidater.

Oliver Helander kommer inte att tävla i friidrotts-EM. Spjutkastaren skadade sidan i Kalevaspelen och har inte återhämtat sig i tid.

För Helander är det här bara en säsong av många som åtminstone delvis förstörts av skador. Trots att han kastade 89 meter i Åbo juni har han inte kunnat tävla så mycket som han velat, just på grund av diverse krämpor i kroppen.

– Skador hör väl till idrott – åtminstone för mig, konstaterade Helander för Yle Sporten tidigare på söndagen.

Men hur orolig ska man vara för den tidigare jättetalangen? Kommer kroppen någonsin att hålla för en karriär som spjutkastare?

– Det är klart man måste vara oroad då det kommer skada på skada hela tiden, säger Yle Sportens expertkommentator Mikael Ylöstalo.

– Men jag är säker på att man gjorde en kartläggning över alla hans svagheter då Tero Pitkämäki i vintras tog över som tränare och de jobbar garanterat på det. Och ett år är ändå en rätt kort tid för att uppnå förändring, fortsätter han.

Jämför med legendaren – och lyfter fram andra medaljkandidater

Dessutom, påpekar han, finns det exempel på andra idrottare som haft problem med skador efter att ha visat lovande takter som junior.

– Alla minns säkert hur det gick för Usain Bolt. Han var väldigt bra som junior, hade sen två-tre år då han inte kunde delta i stortävlingar på grund av skador, men de jobbade bort dem och då kroppen höll skrev han om historieböckerna, säger Ylöstalo.

Usain Bolt gör sin segergest.
Bildtext Usain Bolt hade problem med skador innan han blev världsrekordsman på både 100 och 200 meter.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Tack vare jättebågen på Paavo Nurmis stadion hörde Helander till Finlands starkaste medaljkort i München.

Men Ylöstalo påpekar att det finns många andra namn som har chans att se till att EM 2022 blir en likadan medaljfest som för 20 år sedan då Janne Holmén, Heli Koivula och Mikaela Ingberg alla tog medalj.

Han lyfter fram Topi Raitanen, Lassi Etelätalo och Aleksi Ojala på herrsidan samt Wilma Murto, Kristiina Mäkelä, Senni Salminen, Krista Tervo och Silja Kosonen på damsidan.

– Det finns vissa indikationer som talar för att de kan göra väl ifrån sig. De här har alla en chans att ta en topp 3-placering. Men säkra kort är de inte. Jag förväntar mig absolut inte att alla tar medalj, säger Ylöstalo.

Hur hett blir det i München?

Han lyfter också fram Alisa Vainio och Sara Kuivisto som intressanta namn.

– Vainio gjorde ett bra VM, men här finns en drös idrottare som har löpt tider under 2.30, vilket är det som hon är god för. Och Sara Kuivisto visade i fjol hur hög hennes kapacitet kan vara. Trots att skadorna och sjukdomarna gjort henne till ett frågetecken är mina förväntningar höga.

Det som kan röra om i grytan är hettan i München. Det har utlovats till och med mer än 30 grader vissa dagar.

– Men prognoserna varierar rätt mycket nu, just nu ser det inte lika illa ut som för bara några dagar sedan. Men om det blir hett så är det framför allt distanslöpningen och i de tyngre kastgrenarna där vi kan se en sämre resultatnivå, tror han.

Blir det finska rekord då?

– Sådana skulle jag förvänta mig av dem som bara behöver sätta nytt personbästa. Och herrarna på den korta stafetten kan mycket väl skriva om nationsrekordet, tror Ylöstalo.

Friidrotts-EM kör igång på måndag. Yle sänder rubbet direkt i TV2 och på Arenan med svenska kommentarer.

Diskussion om artikeln