Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Matti Mattsson tog EM-silver – grämer sig ändå över svag slutforcering: "Hade kunnat ta guld"

Matti Mattsson på 100 meter bröstsim i VM i Budapest.
Bildtext Matti Mattsson tog EM-silver i Rom.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Matti Mattsson såg ut att gå mot ett EM-guld – men kroknade på upploppet. Man måste ändå vara nöjd med ett silver, säger han efteråt till Yle.

Matti Mattsson pallade för trycket och fixade EM-medaljen på paradsträckan 200 meter bröstsim.

Mattsson hörde till de starkaste medaljkandidaterna på sträckan och skruvade upp förväntningarna senast i semifinalerna där han var snabbast av alla och dessutom lovade ha ytterligare tiondelar i kroppen.

Han ljög inte.

Björneborgaren inledde finalen urstarkt och då 50 meter återstod låg han etta.

Men då kom britten James Wilby ikapp och förbi. Wilby klockade in 2.08,96, Mattssson som förvisso förbättrade på sin tid från semifinalerna var drygt fyra tiondelar långsammare.

"Höll inte ihop"

Efteråt var Mattsson, kanske väntat, lite besviken trots medaljen.

– En helt okej insats, krafterna tog slut mot slutet. Den första hundringen gick fortare än i går, men det var planen också. Det höll inte bara ihop hela vägen, säger Mattsson till Yle efter silvret.

– Visst är jag nöjd, men samtidigt besviken. Jag hade kunnat ta guld. Men det är onödigt att spekulera om det, så här kan det gå, fortsätter han.

Mattsson blev samtidigt den tredje finländaren genom tiderna utöver Antti Kasvio och Jani Sievinen att ta en OS-, VM- och EM-medalj.

– Det är en samling man måste vara nöjd med. Det är ändå stort att lyckas i stortävlingar. Och det här ger mig mersmak. I dag fick vi inte lyssna på Vårt land, men det ska bli ändring på det i framtiden, säger Mattssson.

Diskussion om artikeln