Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mäktigt formbesked av Juniorlejonen – körde över Slovakien fullständigt och bäddade för gruppspelsfinal mot Kanada

Från 2022
Juniorlejonen firar mål.
Bildtext Juniorlejonen fick fira mål i nio repriser mot Slovakien.
Bild: Lehtikuva

Juniorlejonen befäste sin ställning som medaljfavoriter i VM på söndagskvällen. Slovakien blev en munsbit – slutsiffrorna skrevs 9–3 inte minst tack vare kliniskt powerplay.

Det finns en orsak till att tränaren Antti Pennanen sagt att Finland går för guld i junior-VM i Edmonton.

Efter att den andra gruppspelsmatchen mot Tjeckien blev lite väl jämn i framför allt Pennanens tycke bjöd Juniorlejonen nämligen på ett formbesked som heter duga mot Slovakien på söndagskvällen.

Slutsiffrorna skrevs 9–3 (!) till Finland.

– Vi var definitivt bättre än mot Tjeckien. Jag efterlyste flera saker av spelarna och fick också sådana besked jag önskade av dem. Framför allt på den mentala sidan i försvaret, säger Antti Pennanen efteråt i TV5:s intervju.

Rivstarten som rann ut i sanden och knätacklingen som avgjorde

Finland fick en drömstart på matchen då Kasper Simontaival redan efter 35 sekunder pangade in 1–0. Det var Roni Hirvonen som stod för grovjobbet då han vann puck bakom målet och genast serverade den vidare åt lagkamraten.

Slovakien repade sig snabbt och kom faktiskt åt att kvittera matchen bara åtta minuter senare då Peter Repcik tog vara på en köttmur framför målvakten Juho Jatkola och överlistade keepern mellan benen.

Slovakien hann skapa några farliga lägen till, men det var finländarna som hittade nätmaskorna snabbast. Joel Määttä pangade in 2–1 med sex minuter kvar av den första perioden.

Sen var det slut på det roliga för Slovakiens del. Adam Sykora knätacklade Joakim Kemell i periodens sista minut och åkte på ett matchstraff. Hirvonen styrde in 3–1 på passning av Simontaival i början av andra – och en tvåmålsledning skulle Juniorlejonen inte schabbla bort.

Tvärtom ökade de på takten.

Målkalas i period två

Slovakien kom förvisso åt att reducera till 2–3, men finländarna hade fått igång maskineriet. Määttä satte 4–2, Aatu Räty satte 5–2 och Oliver Kapanen 6–2 ännu före den andra periodpausen.

I den tredje perioden fick Kalle Väisänen och Kasper Puutio också sina namn i målprotokollet och då Simontaival dessutom nätade en gång till stod det klart att Finland skulle vinna med fula siffror. Lukkobekantingen Libor Nemec satte i sin tur ytterligare ett mål för Slovakien.

Fem av Finlands mål kom i numerärt överläge.

– Jag tycker att anfallsspelet överlag var väldigt imponerande. Vi lyckades med många olika saker och gjorde mål på många olika sätt. Samtidigt får motståndaren inte värst många lägen så jag tycker vi gör ett bra jobb defensivt också, lyder Pennanens analys.

Juniorlejonen avslutar JVM-gruppspelet i morgon med en match mot värdnationen Kanada, som helt som Finland har klarat sig utan förluster så här långt. Matchens segrare vinner grupp A.

– Det kommer att bli en tuff match, en bra mätare för oss båda. Det jag sett av dem så här långt är ändå hoppingivande. Om vi kommer åt att hålla puck i deras zon i längre stunder så kommer det att finnas lägen att göra mål, tror Pennanen.

Diskussion om artikeln