Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vargen som rev får i Björköby får avlivas med undantagslov – hittills har nio rivna får hittats

Närbild av en jägare i orangefärgad keps siktar med gevär mot något man inte kan se. Bilden tagen bakom jägaren.
Bild: Sami Takkinen / Yle

Att fälla vargen kommer att bli svårt, eftersom området där vargen rör sig är stort och består av femton öar. Den totala arealen är 1500 hektar.

Finlands viltcentral har beviljat undantagstillstånd för att skjuta vargen som rivit får i Björköby skärgård, Korsholm. Sedan förra veckans måndag har totalt nio rivna får hittats bekräftar fårfarmaren Jonas Nord.

– Det är bara en tidsfråga innan vi hittar fler rivna får. Till exempel i havet har vi hittat några och där kan finnas ännu fler, säger Nord.

Det kommer att vara utmanande att hitta vargen eftersom området är stort, cirka 1500 hektar, och fåren finns utspridda på femton öar. Det har inte gjorts några iakttagelser av vargen sedan förra veckans tisdag.

– Vi är ute och observerar varje dag men vargen har inte synts till på flera dagar, säger Nord.

Eftersom betet får bidrag från ELY-centralen måste fåren beta i minst 120 dagar på området. Det gör att fåren på ön inte kan flyttas bort tidigare. Under tiden försöker Nord ta hand om fåren som är kvar.

– Det är svårt att veta hur man ska skydda dem, inte går det riktigt, säger Nord.

Under våren gjordes två försök till att driva ut vargen från området. Viltcentralen konstaterade att åtgärden var otillräcklig.

Texten är en översättning och bearbetning av Yle Pohjanmaas artikel "Björköbyssä lampaita raadellut susi saadaan kaataa poikkeusluvalla – raadeltuja lampaita on löytynyt lisää" skriven av Sebastian Björklund. Lina Nystrand har översatt och kompletterat med kommentarer av Jonas Nord.