Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Personalbrist på "Borgåbutkan" – ny lagreform kan förvärra läget: "Polisfängelset i Borgå stänger om vi inte får finansiering"

Uppdaterad 16.08.2022 08:06.
Korridor i polishäkte,
Bildtext Kommissarie Freddie Cederlund visade i juli 2017 upp det då nyrenoverade polisfängelset i Borgå.
Bild: Yle/ Mira Bäck

Polisen har ont om personal och i sommar har därför polisfängelset i Borgå – i folkmun mer känt som butkan eller finkan – tvingats hålla stängt i flera omgångar.

Personer som tagits i polisens förvar har istället körts till polisfängelset i Hyvinge. Enligt polischef Ilkka Koskimies blir läget bara värre om polisen inte får tilläggsresurser.

Yle Västnyland skrev nyligen att polisfängelset i Raseborg riskerar flytt eller stängning som följd av en lagreform som kräver att det alltid ska finnas två övervakare på plats istället för en.

Reformen av lagen om behandling av personer i polisens förvar ska förebygga dödsfall i polishäktet och samtidigt göra polisens och väktarnas arbete säkrare. Problemet är att det i nuläget finns för lite personal för att kunna uppfylla kraven.

"Lagreformen är besvärlig för oss med tanke på verksamheten. Jag anser att polisen efter lagförändringen måste få de resurser som reformen kräver, alltså fler väktare så att vi kan hålla de ändamålsenliga förvaringsplatserna öppna", skriver polischef Ilkka Koskimies per e-post åt Yle Östnyland.

Om polisen inte får sådana resurser så kan polishäktet i Borgå hålla öppet endast då rusningen är som störst.

"Vi har personalbrist redan nu – för sommarens del beror det delvis på att man inte kunnat göra nya utnämningar då det tar lång tid för Skyddspolisen att få klart säkerhetsutredningen över de valda personerna", skriver Koskimies.

Man har alltså hittat ny personal, men de kan inte börja jobba innan Skyddspolisen gjort sitt. Enligt kommissarie Kaisamaria Holappa som är chef med ansvar för polisfängelserna så inverkar också personalens semestrar och coronaläget.

Bild in mot cell i häkte. Bord, brits med blå madrass, litet fönster med galler.
Bildtext Inredningen i finkan är väldigt sparsmakad men så är det inte heller meningen att någon ska bo här länge. Arkivbild från polisfängelset i Borgå.
Bild: Yle/ Mira Bäck

Under sommaren har polisen flera gånger varit tvungen att stänga polisfängelset i Borgå. Enligt Holappa har man då försökt hålla öppet på veckoslut och stängt på vardagar när behovet är mindre.

När Borgåhäktet har varit stängt så har de frihetsberövade oftast förts till polisfängelset i Hyvinge istället, cirka en timmes bilväg från Borgå.

Att behöva skjutsa personer dit tar tid som hellre kunde användas till annat. Läget underlättas av att polisen i början av året tagit i bruk transportpatruller bestående av väktare så poliserna kan fokusera på andra uppgifter. Det betyder ändå att skjutsarna hänger på väktarnas arbetspass.

När personalen kommer från semestrarna och de nyanställda kan börja jobba så kommer läget i Borgå att lätta, åtminstone tillfälligt tills lagreformen blir aktuell.

Koskimies säger också att personer inte bara skjutsas från Borgå till Hyvinge, utan också från polisfängelset i Vanda till polisfängelset i Helsingfors. Det beror på utrymmesbrist, Vandahäktet är alltför litet.

Vakna upp i en annan stad

Sammanlagt blir det alltså en hel del körande för väktare och polis. För den som tagits till vara efter en alltför våt kväll på stan kan det säkert också vara en smärre chock att vakna upp inte bara i en cell, utan i en annan stad.

Den nya lagen om behandling av personer i polisens förvar planeras träda i kraft den 1 januari 2023. Enligt beräkningar i regeringens proposition till riksdagen skulle lagreformen innebära att polisstationerna i landet behöver omkring 100 nya årsverken.

"Problemet är verkligt och jag hoppas att då man gör förändringar i lagen så skulle man också ge de behövliga resurserna. Bristen på resurser påverkar redan nu kraftigt verksamheten i Borgå polisfängelse", säger Koskimies.

Polischef Koskimies anser det vara mycket viktigt att man också i fortsättningen kan hålla Borgå polisfängelse öppet i huvudsak hela tiden.

"Om vi är tvungna att ge upp den regelbundna användningen, alltså om vi inte får resurserna som lagreformen förutsätter, så håller vi ändå kvar lokalerna, vi kommer inte att göra oss av med dem. Vi har meddelat Polisstyrelsen att polisfängelset i Borgå stänger om vi inte får finansiering – för lagändringens del handlar det om ett rikstäckande problem", skriver Koskimies.

Diskussion om artikeln