Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

M/S Galaxys besättning sägs upp för andra gången på två år: "Vi är överraskade, besvikna och lite chockade"

Från 2022
Uppdaterad 16.08.2022 10:19.
Silja Lines fartyg M/S Galaxy står i hamnen i Mariehamn.
Bildtext Arkivbild. Rederiet Tallink Siljas fartyg M/S Galaxy ska bli flyktingboende i Nederländerna.
Bild: John Peter/Alamy/All Over Press

Rederiet Tallink Silja kommer att hyra ut fartygen M/S Galaxy och M/S Silja Europa till Nederländerna, där fartygen kommer att användas för inkvartering av flyktingar. En stor del av besättningen sägs upp.

På måndagen mönstrade Åbobon Mats Nyman på M/S Galaxy för jobb i 14 dagar, troligen de sista 14 dagarna till sjöss på fartyget någonsin.

– När varslet kom för tre veckor sedan kunde man inte tro att det var sant, att jag skulle sägas upp för andra gången på två år, säger Nyman.

Nyman blev uppsagd från M/S Galaxy första gången 2020 under coronapandemin. Men i våras såg allt ljusare ut, och i april 2022 anställdes han på nytt på fartyget.

"VI trodde alla att vi tagit oss ur det värsta"

M/S Galaxys kapten Mats Pontén säger att både han och besättningen blev överraskade, besvikna och lite chockade, eftersom sommaren varit förhållandevis bra.

– Vi trodde ju alla att vi tagit oss igenom det värsta, så vi var nog försiktigt positiva angående framtiden för branschen, säger Pontén.

Samtidigt har Pontén en förståelse för beslutet eftersom det varit tuffa tider för rederierna – först pandemin, sedan kriget i Ukraina och nu kommer lågsäsongen emot.

– Man kan väl säga att det varit litegrann den perfekta stormen, säger Pontén.

Inga spekulationer eller rykten innan

Det är särskilt bränslekostnaderna som är betungande, eftersom bunkerpriserna nästan fördubblats, men enligt Pontén har det inte förekommit några spekulationer eller rykten om att M/S Galaxy skulle tas bort från Åbolinjen.

Nu pågår omställningsförhandlingar, och fastän de två fartygen endast ska hyras ut har det redan slagits fast att fartygen flaggas ut. En stor del av personalen hotas av uppsägning.

På M/S Galaxy finns för tillfället cirka 260 anställda, och det är endast den tekniska driftsbesättningen som kommer att stanna kvar ombord då fartyget blir ett temporärt flyktingboende.

En man med mörkt hår, ett stort leende och en blå overall med texten Silja Line står på ett fartygsdäck i skärgården.
Bildtext Mats Nyman hotas av uppsägning från sitt jobb på M/S Galaxy.
Bild: Privat

Mats Nyman jobbar i butikerna på båten, så varslet om uppsägning gäller högst troligen honom. Det är "sist in, först ut" som gäller.

– Den stora skillnaden jämfört med förra gången då vi blev uppsagda är att det nu finns andra rederier i branschen som söker personal. Det kan hända att det krävs lite uppdatering av mina kunskaper, men det finns förhoppningsvis i alla fall alternativ som inte är så hemskt långt borta, säger Nyman.

Ser större möjligheter denna gång

Eftersom Nyman i våras blev återanställd har han inkomsten tryggad i ett halvt år fastän han skulle sägas upp. Han har också kvar en viss arbetsskyldighet, så han kan komma att jobba en del på M/S Silja Symphony, Tallink Siljas fartyg på Helsingforslinjen.

Nyman är också utbildad lärare och har gjort inhopp som vikarie i Åbo, men det är till sjöss han helst skulle jobba. Och allra helst skulle han jobba på Åbolinjen, så att han har nära till hemmet, men han har också hört sig för om möjligheterna och kraven för att jobba på helt andra hav.

– Efter det första varslet för tre veckor sedan kändes det allt annat än positivt, men nu då jag varit i kontakt med andra rederier och hört mig för vad som behövs, så är jag positivare och ser goda möjligheter ändå. Men helst skulle jag förstås ha fortsatt på Åbolinjen med Galaxy, säger Nyman.

– Många har ju jobbat här så många år och lagt en stor del av sina liv i verksamheten på Åbolinjen, så naturligtvis är många ledsna och besvikna. Trots det har personalen tagit det med väldigt bra fattning och alla sköter sina uppgifter, säger kapten Mats Pontén.

Vi trodde ju alla att vi tagit oss igenom det värsta

Mats Pontén, kapten på M/S Galaxy

De anställda erbjuds möjlighet till samtal med företagshälsovården och med en diakon från Svenska kyrkan i utlandet, det vill säga sjömanskyrkan.

– På Åbolinjen är det en väldigt intensiv trafik, med bara drygt en timmes stopp i varje ända, skärgårdskörning i princip hela vägen och mycket passagerare. Det gör att besättningen ombord på båtarna är väldigt tajt hopsvetsad, säger Pontén.

Pontén själv planerar att fortsätta inom rederiet, och skulle gärna fortsätta mellan Stockholm och Åbo. Han har varit befälhavare på Åbolinjen i mer än 20 år, och just den goda sammanhållningen inom besättningen har varit mycket stimulerande.

– Det är det som alltid gjort att jag velat vara på Åbolinjen, säger Pontén.

M/S Galaxys sista avgång från Åbo till Stockholm sker den 11 september.

Galaxys kapten: "Vi är överraskade eftersom sommaren varit bra"

6:22

Mats Nyman mönstrade på M/S Galaxy för sista gången

4:24

Diskussion om artikeln