Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hettan pinade Nina Chydenius men familjen sporrade henne att fullfölja: "Ville visa att man inte ska ge upp"

Nina Chydenius.
Bildtext Nina Chydenius slutade 37:a i sin stortävlingsdebut.
Bild: Lehtikuva

Nina Chydenius medger utan omsvep att maratonloppet i EM var hennes tyngsta tävling någonsin. Sista varvet var en pärs, men hon vägrade att ge sig då hennes barn och man var på plats för att heja på henne.

Mästerskapsdebuten är nu avklarad för Nina Chydenius.

I intervjuzonen upprepar hon likt ett mantra att hon är jättenöjd. Hon korsade mållinjen som 37:e dam på tiden 2.43.00.

– I början kändes det bra. Jag löpte enligt min plan, men då det började bli varmare så märkte jag att jag måste sakta ner. Då bestämde jag mig att jag bara löper om placeringar. Jag sprang helt enkelt så fiffigt som möjligt, säger hon.

– Jag var 50:e på rankningen och slutade på 37:e plats – jag är jättenöjd.

Ett steg i taget under sista varvet

Ju längre loppet pågick desto varmare blev det. Hettan tog knäcken på många löpare, bland andra Alisa Vainio som länge var med i tätstriden.

Nina Chydenius berättar att hon var helt färdig då ett varv på tio kilometer återstod.

– Det kändes som att den långa uppförsbacken i slutet av varvet aldrig skulle ta slut. Det här var det tyngsta loppet i mitt liv.

Hon riktar ett stort tack till den stortaliga publiken som hejade på precis alla deltagare. Men framför allt var det hennes nära och kära som inspirerade henne att fullfölja.

– Jag har mina barn och min man här så jag ville visa till dem att man inte ska ge upp. Det var viktigt att de var här. Under sista varvet beslöt jag att jag ska visa för dem vad jag går för. De var en enorm resurs.

"Älskat att vara här"

Då det var som tyngst tog hon bara ett steg i taget.

– Vid något skede började jag räkna till tio. Tio steg och så började jag räkna om igen från ett.

Trots smärtan under själva loppet så var EM-upplevelsen enbart positiv för henne. Hon är tacksam över det stöd hon fick från förbundet inför och framför allt under loppet. Nu blickar hon redan framåt mot nya utmaningar.

– Jag har älskat att vara här. VM i Budapest är mitt nästa stora mål. Mitt mål är att förbättra min placering för varje mästerskap. Efter Budapest vill jag delta i OS i Paris. Det är det jag jobbar mot.

Diskussion om artikeln