Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

"Jag glömmer aldrig lastbilschauffören som stannade mitt under mitt sommarprat" – Vegas sommarpratare berättar om responsen

Från 2022
En tom stol prydd med vita dynor står i en grön trädgård. I nedre högra hörnet syns en logga med texten "Yle Vegas sommarpratare".
Bildtext Nu kan du lyssna på årets alla sommarprat! De finns tillgängliga både med och utan musik på Arenan. Den musikfria versionen kan du lyssna på oavsett var i världen du befinner dig.
Bild: Emma Sundh

Är du nyfiken på vad årets sommarpratare fått för kommentarer av lyssnarna? Personliga berättelser, ursäkter och hög igenkänningsfaktor. Fem av Vegas sommarpratare delar med sig av den personliga responsen de fått på sina program.

Nu kan du lyssna på årets alla 35 sommarprat på Arenan. I Finland kan du lyssna på programmen med musik här och utomlands kan du lyssna på programmen utan musik här.

Redaktionen bakom Vegas sommarpratare berättar att årets sommarpratare fått rekordmycket respons, både privat och offentligt. Det handlar om kommentarer på sociala medier, privata meddelanden och folk som stannat programmakarna på gatan.

Fem av Vegas sommarpratare delar nu med sig av den respons de fått personligen. Gemensamt för alla fem är att den varit enhälligt positiv.

– Det är lätt att kritisera en politiker, men den här gången har jag bara fått positiv respons. Jag tror det beror på att innehållet är så personligt, att till och med de som tycker annorlunda ändå förstår att jag inte pratar som politiker utan en person som kämpat med ofrivillig barnlöshet. Då finns inte samma vilja att bråka, säger Europaparlamentarikern Ville Niinistö som sommarpratar om sin personliga upplevelse av vården av ofrivillig barnlöshet.

"Programmet fick honom att stanna mitt på vägen"

En som är överväldigad av responsen är Sandra Holmgård, tvåbarnsmamman som sommarpratar om att mista sitt barn. Sonen Oliver dog innan han fyllt 5 år.

– Jag var otroligt nervös inför att programmet skulle släppas eftersom jag pratar så ingående om mina personliga känslor. Jag var också rädd för att folk skulle ta illa upp när jag nämner exempel på kommentarer som jag fått efter Olivers död som inte känts bra, säger Sandra.

En lastbilschaufför hade lyssnat på mitt program på vägen och varit tvungen att stanna för att köpa en nallebjörn åt sin dotter som sov där hemma.

Sandra Holmgård om den mest minnesvärda kommentaren hon fått på sitt sommarprat.

Oron visade sig vara obefogad och Sandra har överösts med kommentarer privat, offentligt och via bekanta.

– Den finaste kommentaren hörde jag via mina föräldrar om en pappa i min ålder som jobbar som lastbilschaufför. Han hade lyssnat på programmet när han kört genom natten och blivit så berörd att han varit tvungen att stanna på vägen. När han kom hem hade han gått in till sin dotter som låg och sov och gett henne en nallebjörn som han köpt på vägen.

Sandra Holmgård småler mot kameran. I bakgrunden syns en grönskande skog.
Bildtext Tvåbarnsmamman Sandra Holmgård sommarpratar om att ha två barn, varav bara det ena är i livet. Hon beskriver responsen som överväldigande. Många har hört av sig för att berätta om liknande erfarenheter.
Bild: Parad Media, Emma Sundh, grafik: Yle/Clas Christiansen

Det meddelandet minns Sandra med särskilt stark värme.

– Han hade sagt att han varit tvungen att bara stå och titta på henne en stund där hon sov. Den bilden berörde mig djupt.

Många av sommarpratarna berättar att publiken tagit fasta på olika saker i samma program, något som syns i responsen. En av dem är sexforskaren och psykologen Daniel Ventus som sommarpratar om för tidig utlösning, men också om sina erfarenheter i frikyrkliga sammanhang och om sin musikkarriär i Vasas Flora och Fauna.

– Vissa har tagit fasta mer på det jag pratar om sexualitet och skam, andra om musikskapandet och religion, berättar han.

Daniel Ventus ler mot kameran. I bakgrunden syns en grönskande skogsdunge.
Bildtext Sexforskaren och psykologen Daniel Ventus sommarpratar om för tidig utlösning, religion och musik. Också han blev överraskad av mängden positiv respons han fått på sitt program.
Bild: Hannah Kjellman, Emma Sundh, grafik: Yle/Clas Christiansen

I sitt sommarprat berättar han om hur han valde att lämna den frikyrkliga verksamheten när den svartvita synen på sexualitet började skava.

– Jag har fått meddelanden av folk som haft liknande upplevelser och tackat för att jag tar upp det, säger Daniel.

“Jag har fått jobbförfrågningar av personer och undrat om de lyssnat på mitt sommarprat eller inte”

Medieprofilerna Peppe Öhman och Magnus Silfvenius-Öhman har också fått respons av människor som tackat dem för att de tagit upp frågor som kan uppfattas som svåra att prata offentligt om. De sommarpratar tillsammans om pengar, mediebranschen och att lämna Svenskfinland för att flytta till Los Angeles.

– Jag har fått närmare 50 privatmeddelanden på sociala medier av människor som upplevt det som skönt att höra att flytta och starta om inte är så lätt. Mest kommentarer har jag ändå fått av frilansande mediearbetare som känt igen sig i utmaningen om att förhandla och leva på arvoden av till exempel Yle, säger Peppe.

– Folk har kommit fram till mig och velat prata om att börja en helt ny karriär och hur det påverkar ens identitet. Det är kul att märka att jag inte varit ensam om den utmaningen och att jag kunnat ge känslan att den andra personen inte heller är ensam, säger Magnus.

Peppe Öhman och Magnus Silfvenius Öhman ler mot kameran. I bakgrunden syns en grönskande skogsdunge.
Bildtext Medieprofilerna Peppe och Magnus sommarpratar om göra slut med Svenskfinland och flytta till Los Angeles. De har fått många kommentarer av människor som känt igen sig i antingen att börja om i karriären eller att kämpa med att leva på frilansarvoden.
Bild: Anna Maria Zunino Noellert, Emma Sundh, grafik: Yle/Clas Christiansen

Båda beskriver det komiska i att de fått jobberbjudanden av mediehus efter att deras program publicerats - trots att de kritiserat de låga arvodena.

– Det har varit svårt att veta om de lyssnat eller inte på programmet där vi riktat kritik mot de låga arvodena, säger Magnus.

– Jag har fått jobberbjudanden där personen börjat med att ursäkta att “de har så låg budget”. Det gör mig delvis full av skratt men också ledsen att det ska vara så, tillägger Peppe.

Många har i kommentarerna tackat mig för att jag som man pratar offentligt om det här.

Politikern Ville Niinistö om responsen på sitt program.

I sommarpratet pratar de också öppet om hur flytten till Los Angeles var utmanande i början, särskilt ekonomiskt.

– Vi kände ett ansvar att använda vårt program till att benämna problematiken i att frilansare förväntas klara sig på så låga arvoden, nu när vi hade chansen att belysa det här. Dessutom hatar jag lull-lull-sommarprat, citera mig på det! säger Magnus.

– Många har skrivit att de upplever Svenskfinland som klaustrofobiskt litet där man är rädd för att säga saker utan att man ska lida av konsekvenserna. Att nu leva i LA innebär en frihetskänsla när vi inte längre är beroende av de finska uppdragen. Jag har fått distans till frågan eftersom jag knappt jobbar för Svenskfinland längre, säger Peppe.

“Det här är första gången flera män hört av sig om ofrivillig barnlöshet”

Något som överraskat Europaparlamentarikern Ville Niinistö är inte vad folk kommenterat, utan vem som hört av sig.

– När jag tidigare pratat om mina upplevelser av ofrivillig barnlöshet har det varit tillsammans med min fästmö Hennariikka. Då har hon alltid fått mest respons och av kvinnor. Nu har det varit flera äldre män som skrivit till mig, säger Ville.

Ville Niinistö berättar i sitt sommarprat om hur han och fästmön Hennariikka har olika situationer, där Ville har två barn sedan tidigare i kontrast till Hennariikka.

– Eftersom det här handlade om mina personliga känslor och upplevelser så verkar det som att männen som hört av sig insett att de också har rätt att fundera på det här. Många har i kommentarerna tackat mig för att jag som man pratar offentligt om det här.

Ville Niinistö ler mot kameran. I bakgrunden syns grönskande buskage.
Bildtext Europaparlamentarikern Ville Niinistö sommarpratar om ofrivillig barnlöshet. Sedan programmet sändes torsdagen 10 augusti har han överraskats av mängden män som hört av sig och kommenterat programmet.
Bild: Parad Media, Emma Sundh, grafik: Yle/Clas Christiansen

Trots att han är tacksam över responsen berättar han att det också stundvis varit tungt att processera kommentarerna.

– Det är rörande när någon skriver öppet och ingående om antalet missfall de varit tvungna att uppleva. Det är ledsamt att höra hur svårt det är för sjukvården att bemöta föräldrarna som individer. Personer som upplevt många missfall är redan så emotionellt belastade att de har svårt att försvara sig eller kräva vård om de inte får det. Jag har blivit tårögd av att läsa de här berättelserna som är tunga, samtidigt som det är fint att folk vill dela med sig.

Kanske jag borde ha varit mer provokativ?

Daniel Ventus om den personliga responsen han fått privat.

Sandra Holmgård berättar ändå att hon blivit kontaktad av några inom vården som antingen tackat eller till och med bett om hjälp.

– Det var en vårdare som skrev och frågade om vi kan ses för att hon vill lära sig att på rätt sätt bemöta föräldrar som förlorat sitt barn. En annan skrev och tackade för programmet, eftersom det som vårdare är svårt att kunna relatera eller förstå föräldrar som går igenom något så ofattbart som att mista sitt barn.

En annan sak alla de här fem sommarpratarna har gemensamt är att de var förberedda på att ta emot mera kritik.

– Yle brukar få kritik på innehåll som handlar om sex. Kanske jag borde ha varit mer provokativ, skojar Daniel Ventus.

Du kan lyssna på alla 35 sommarprat på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan