Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kaos när William Ruto utropades till segrare i presidentvalet i Kenya – majoriteten av valkommissionen ställer sig inte bakom resultatet

Från 2022
Uppdaterad 15.08.2022 22:36.
Kenyas vicepresident och presidentkandidat William Ruto vinkar till sina supportrar.
Bildtext William Ruto är Kenyas nästa president.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

I Kenya utbröt Kaos när den sittande vice presidenten William Ruto utsågs till segrare i presidentvalet. Majoriteten av valkommissionen tar avstånd från resultatet, enligt dem har valet inte varit tillräckligt transparent.

William Ruto vinner över oppositionsledaren Raila Odinga med knapp marginal och blir alltså Kenyas nästa president, enligt landets valmyndigheters ordförande. Ruto fick 50,49 procent av rösterna medan Odinga landade på 48,85 procent.

William Ruto är 55 år och affärsman. Han gick till val på exempelvis jordbruksreformer.

Han lovar att samarbeta med "alla ledare".

– Det finns inte utrymme för hämnd, sa han i sitt segertal.

Majoriteten av valkommissionen ställer sig inte bakom resultatet

Resultatet lät vänta på sig, valet ordnades 9.8, och det hette att segraren skulle presenteras i dag klockan 15 finsk tid.

Över två timmar senare hade det ännu inte presenterats någon segrare. Orsaken klarnade när valkommissionens ordförande Juliana Cherera vid 17:30 meddelade att en majoritet av valkommissionen inte ställer sig bakom resultatet.

Fyra av sju valkommissionärer har sagt att de inte ställer sig bakom resultatet eftersom det inte enligt dem varit transparent nog.

– Vi kan inte stå för resultaten som ska presenteras, sa kommissionens ordförande Juliana Cherera i samband med presentationen.

Det ledde till kaos i lokalen där slagsmål utbröt. Beväpnade vakter fick ingripa och flera tvingades lämna lokalen. Flera av kommissionens ledamöter uppges ha skadats.

Valprocessen har hittills varit relativt städad, bortsett från misstankar om köpta röster, men nu kan valet komma att avgöras i domstol.

Häftiga protester – polisen tar till tårgas

Under kvällen har våldsamma protester brutit ut i staden Kisumi där oppositionen har ett starkt fäste och i delar av Nairobi. Polisen uppges skjuta tårgas mot dem.

Oppositionsanhängare har samlats vid en rondell i staden Kondele där bildäck har stuckits i brand.

Demonstranterna menar att valet var riggat och kräver att regeringen lyssnar på dem.

– Det var inte fritt och rättvist. Vi bedrogs, säger den 26-årige Odinga-anhängaren Collins Odoyo när han anslöt sig till de häftiga protesterna.

– Ni kan inte stjäla från oss! skanderade en ung man.

Enligt AFP:s reportrar på plats skjuter polisen skarpt i ett slumområde i Nairobi där Odinga har ett starkt understöd.

Odinga har inte uttalat sig om valet sedan Ruto utropades till segrare. Det är femte gången han ställde upp i ett presidentval och han har också tidigare, år 2007, 2013 och 2017 anklagat sina motståndare för att fuska till sig vinsten.

Särskilt valet 2017 har kastat en skugga över kenyansk politik som i sin tur lett till etniskt våld mellan olika grupper i Kenya där minst 1 100 personer dödats.

Källor: Reuters, AFP