Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fullträff av Camilla Richardsson – satte personligt rekord efter flera tunga år: "Jag har kastat spikskorna många gånger"

Camilla Richardsson löper i EM 2022.
Bildtext Camilla Richardsson plockade många ryggar under de sista varven.
Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Trägen vinner. Efter flera mästerskapsmissar fick Camilla Richardsson till det i EM-finalen på 10 000 meter i München. Hon gjorde ett mycket väldisponerat lopp och slutade nia med ett nytt personligt rekord.

Hon förbättrade sitt rekord med över åtta sekunder då hon klockades för 32,19,27. Därmed passerade hon Tuija Toivonen i alla tiders finländska statistik och ligger nu trea bakom Annemari Sandell och Johanna Peiponen.

– Om jag inte är nöjd i dag, så vet jag inte när jag får vara nöjd. Det känns väldigt bra och extra bra efter misslyckandet i VM, säger hon.

Löpte i en egen bubbla i slutskedet

Hon låg länge på 13:e plats i loppet. Då tre kilometer återstod höjde hon på tempot och lyckades passera många konkurrenter under de sista varven.

– Det grämer lite att jag inte försökte hänga på klungan som löpte längre fram. Å andra sidan så är det roligt att löpa sådana här lopp där man plockar folk snarare än tappar.

– Jag är jättenöjd så jag ska inte klaga, men det skulle ha varit roligt att veta vad min kapacitet låg på i dag. Det är som det är. Jag gjorde personligt rekord och kom in på nionde plats så jag kan inte vara annat än nöjd.

Camilla Richardsson startar lopp i EM 2022.
Bildtext Richardsson förivrade sig inte under första halvan av loppet.
Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Intervjuzonen påminde om ett slagfält efter loppet. De flesta damer stapplade fram på extremt tunga ben och brittiskan Jessica Judd behövde hjälp för att över huvud taget orka ta sig fram till omklädningsrummen.

Camilla Richardsson var däremot hur pigg som helst efter sitt rekordlopp. Att hon dessutom besegrade holländskan Silke Jonkman efter tre knappa förluster var en extra bonus.

– Fjärde gången gillt! Jag hade inte så bra koll på vad som hände bakom mig. Jag var mer fokuserad på ryggarna framför. I något skede märkte jag inte hade någon med mig längre. Jag var i en egen bubbla och tänkte: Plocka nästa, plocka nästa. Det var flera som gick in i väggen.

Äntligen revansch

Camilla Richardssons stortävlingsfacit inför EM-tian i München var ingen munter läsning. Hon har till och med haft osannolikt oflyt. I London 2017 skadade hon vristen mitt under loppet, i Doha 2019 ställde en arrangörsmiss till det och för ett par veckor sedan i Eugene avbröt hon i den extrema hettan.

– I juniormästerskap lyckades jag bra och som yngre tänkte jag att jag är en stark mästerskapslöpare. Nu har det kommit många dåliga seniormästerskap på raken.

Orden bara bubblar ur henne då hon förklarar hur bitter missen i Eugene kändes.

– Inför VM var jag helt säker på att nu kommer det stora loppet och så blev det mitt sämsta. Då slängde jag spikskorna och sade några fula ord till tränaren och frågade varför jag aldrig kan lyckas i ett mästerskap, säger hon.

Tränaren i fråga är den förre europamästaren Jukka Keskisalo som är på plats i München. Han hojtade mellantider till sin adept under måndagens final.

– Nu fick jag äntligen till det. Det ligger väldigt, väldigt mycket jobb bakom det här. Flera år av motgångar och skador. Jag har kastat spikskorna många gånger.

– Skulle inte Jukka ha varit med och peppat tror jag att jag skulle ha gett upp. I något skede är det ju inte roligt längre. Man frågar sig om det är vettigt att hålla på med det här då man går från besvikelse till besvikelse. Det tar väldigt hårt.

I de tyngsta stunderna funderade hon om det är värt att satsa vidare. Om det är värt att fortsätta banka huvudet i väggen.

– Du ska stiga upp nästa dag och gå på en lång länk och tänka: Nu kör vi igen, för nästa gång kanske det lyckas. Vid något skede kommer man till den punkten att man reflekterar om man ska hålla på med det här eller hitta en annan hobby. Men, i dag var det kul, säger hon med eftertryck och fortsätter:

– Nu har jag glömt de senaste två åren. Nu är det bara kul!

Nästa utmaning: Finalen på 5 000 meter

EM-tävlingarna är inte över för Esbo IF-löparen. Hon deltar också i finalen på 5 000 meter på torsdagskvällen. Ett lopp som hon ser storligen fram emot.

– Med tanke på femman så var det här en perfekt uppladdning. Ganska lugn inledning och hård avslutning, så jag tror att jag återhämtar mig relativt snabbt då det inte var ett dödslopp, säger hon och skrattar igen.