Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen överens – Finland kommer att avsevärt skärpa visumreglerna för ryska medborgare

Från 2022
Uppdaterad 16.08.2022 14:00.
Utrikesminister Pekka Haavisto: "Vanligt turistvisum blir svårare att få för ryska medborgare" - Spela upp på Arenan

Våra största riksdagsgrupper ville det och även majoriteten av finländarna. Nu har också regeringen kommit överens: Finland skärper avsevärt visumreglerna för ryska medborgare.

Regeringen samlades i dag för att ta ett beslut kring de ryska visumen.

Efter mötet meddelade utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) att Finland nu kommer att skärpa visumreglerna avsevärt för ryska medborgare.

– Vi kommer att begränsa mängden beviljade ansökningar till en tiondel av den nuvarande nivån, men samtidigt vill vi göra det lättare för människor att komma till Finland för att arbeta, studera eller för att hälsa på släktingar, berättar Haavisto i en intervju för Svenska Yle.

– Så det ska finnas lösningar för de som har en orsak att komma till Finland och vanligt turistvisum till Finland ska bli svårare att få, säger han.

Förändringen träder i kraft i september och kräver inga lagändringar, enligt Haavisto.

Pekka Haavisto.
Bildtext Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) säger att Finland ska prioritera visum av familjeskäl, studier och jobb.
Bild: Markku Ulander / Lehtikuva

I nuläget behandlas drygt 1 000 ryska visumansökningar dagligen i Finland. I september och framåt kunde siffrorna då dras ner till cirka 100 ansökningar per dag.

Målet är att de här planerna inte bara ska gälla Finland, utan vara en gemensam lösning också för de baltiska länderna, berättade Haavisto.

Hur tror du att vanliga ryssar kommer att reagera på det här och vad kan det ha för betydelse?

– Det är en mycket etisk och moralisk fråga det här. Samtidigt som vi försöker hjälpa Ukraina så mycket som möjligt och ta emot flyktingar därifrån, så har mängden av vanliga turister från Ryssland varit hög. Det har varit svårt att acceptera för många finländare.

– Så jag skulle säga att budskapet till Ryssland är klart: också vanliga människor kan påverka Rysslands regering, säger Haavisto.

Haavisto: Behövs en gemensam EU-linje

Finlands regeringen vill också upphäva avtalet som gör det billigare att få turistvisum mellan Ryssland och EU/Schengenområdet. Just nu kostar ett visum 35 euro. Skulle avtalet upphävas skulle beloppet stiga till 80 euro.

Ärendet kommer att tas upp vid EU:s utrikesministermöte i slutet av augusti. Enligt Haavisto utfärdar Grekland, Italien och Spanien för närvarande flest visum till ryssar. Därför behövs en gemensam EU-linje kring de här frågorna, säger han.

– Vill man begränsa strömmen av turister vore det bra att komma överens om det här tillsammans.

Samtidigt har resten av Europa gått in för en mer moderat linje. Bland annat Tyskland förbundskansler Olaf Scholz sa i måndags i Oslo att ryska turister inte kan ses som skyldiga i Putins krig mot Ukraina.