Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Östnylands räddningsdirektör ledde finländska brandmän i Grekland: "Jag kan inte undgå att fundera hur det ser ut hos oss om 20 år"

Uppdaterad 16.08.2022 16:21.
Brandmän jobbar i grekisk terräng.
Bildtext Det var hett i den kuperade terrängen för de finländska brandmännen, men uppdraget gick bra.
Bild: Finn Rescue Team (FRT)

Två grupper med finländska brandmän hjälper i augusti Grekland att släcka stora bränder i terrängen. Den första gruppen kom hem på måndag kväll efter ett två veckor långt uppdrag.

Gruppen leddes av räddningsdirektör Peter Johansson från Räddningsverket i Östra Nyland. Det andra gänget, som avlöste den första gruppen i Grekland, leds av brandmästare Petri Lyttinen från Borgå.

Det är en nöjd Peter Johansson som berättar om resan för Yle Östnyland på tisdag morgon. Vi inleder förstås med att säga “kalimera”, som har blivit en bekant hälsningsfras för Johansson under morgnarna i Grekland.

– Jag är absolut nöjd med resan. Vi hade inte så många uppdrag, vilket man ska vara glad för eftersom det betyder att det var lugnare för grekerna. Men vi lärde oss ganska mycket om deras taktik och varför de gör på ett visst sätt.

En man står och poserar framför kameran.
Bildtext Räddningsdirektör Peter Johansson från Räddningsverket i Östra Nyland är nöjd med uppdraget.
Bild: Johan Nybäck/ Yle

Gruppen med finländska brandmän fick möjlighet att vara med och träna i samband med släckningen av några bränder.

De finländska brandmännen som jobbar i Grekland i augusti är från Kymmenedalen, Södra Karelen, Norra Karelen, Södra Savolax och Norra Savolax.

De här räddningsverken har nyligen grundat en enhet för släckning av skogsbränder, och därför deltar de i det internationella uppdraget.

Rätt utrustning i hetluften

Den första gruppen hade sin bas i Peloponnesos, cirka 2,5 timmes bilväg från Aten västerut. Gruppens uppgift var att hjälpa till vid behov och vara redo att rycka ut.

Att släcka bränder i brandmansutrustning i sommarhettan i Grekland, med en temperatur kring 30 grader eller mer, låter kanske inte så lockande. Men faktum är att dräkterna är anpassade till situationen.

– Utrustningen är planerad för skogsbränder sommartid, så den är ganska behaglig att ha på sig, konstaterar Johansson.

I fjol var det många stora skogsbränder just i Peloponnesos. I år har det brunnit mest runt Aten.

Finländska brandmän i Grekland.
Bildtext Finländska brandmän på plats i Grekland.
Bild: Finn Rescue Team (FRT)

Det här var första gången som Grekland på förhand bad om internationell släckningshjälp. Det här för att undvika samma situation som i fjol, då 130 000 hektar mark brann i landet.

Sex länder svarade på begäran, bland dem Finland.

– Ett syfte med resan var också att vi skulle lära oss nytt och öva oss. Förutom med grekerna fick vi utbyte med norrmännen, som fanns på samma bas som vi.

Terrängen utmanande och annorlunda

Hur skiljer sig då vårt sätt att arbeta från grekernas? Ja, bränder kanske man släcker på ungefär samma sätt. Men det är terrängen som är annorlunda och utmanande.

– Den är kuperad med sluttningar och mycket buskage, medan vi har höga träd, säger Peter Johansson.

Han konstaterar att det är väldigt torrt i Grekland, och att bränder uppstår och sprider sig med vindarna på nolltid på ett helt annat sätt än i Finland.

Intressant var också att lära sig mer om de slangar grekerna använder i släckningsarbetet.

– De hade en annan dimension. Våra slangar är planerade för allroundbruk medan de har specialslangar just för att släcka skogsbränder.

Med andra ord är de smalare slangarna lättare att bära i terrängen.

Brandmän jobbar i grekisk terräng.
Bildtext Det gäller att ha god kondition i den krävande terrängen i Grekland.
Bild: Finn Rescue Team (FRT)

Kommunikationen i Grekland fungerade bra och det fanns en person på plats som talade bra engelska och kände till de lokala förhållandena. För Johansson var det roligt att märka att brandmännen nog alltid hittar ett gemensamt språk.

– Även om man har världens mest vanliga språk, “bad English”, så kommunicerade nog alla. Det finns ett fint brödraskap och en vänskap mellan brandmän världen över.

Gruppen som leddes av Johansson hade inga större missöden under resan. Nu gäller det att ta vara på alla lärdomar, en hälsning som Johansson också gav vidare till kollegan Lyttinen som leder grupp två.

– Han och jag har förstås också varit i kontakt under veckorna. Min grupp öppnade lite stigen, så hoppas den andra gruppen har lättare att komma in i systemet.

Den största lärdomen för Johansson under resan var insikten kring hur det förändrade klimatet påverkar räddningsarbetet.

– De lokala brandmännen berättade att "så här såg det inte ut för 20 år sedan". Grekland går hela tiden mot allvarligare skogsbränder och mera vind. Man kan inte undgå att fundera hur det ser ut hos oss om 20 år.

Johansson konstaterar att klimatförändringen kommer att ha direkta konsekvenser för räddningstjänsten i framtiden.

Det finns ett fint brödraskap och en vänskap mellan brandmän världen över

― Peter Johansson, räddningsdirektör i Östnyland

Han hoppas på fler internationella uppdrag och samarbete framöver.

– Under måndagen ska vi berätta om uppdraget för räddningsöverdirektören. Det har funnits ett stort intresse för det här nationellt. Jag hoppas att vi i Finland är ännu mer aktiva i framtiden.

Artikeln korrigerad 16.8.2022 kl. 16.20: Petri Lyttinens korrekta titel är brandmästare.