Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Oro och beslutsamhet i litteraturvärlden efter attacken mot Salman Rushdie

Salman Rushdie läser sin bok Quichotte.
Bildtext Salman Rushdie trodde att han småningom kunde leva normalt efter att ha levt under ett iranskt dödshot sedan 1989.
Bild: Hayoung Jeon / EPA

Att något sådant här händer en person som Rushdie är destabiliserande för många av oss. Det säger författaren Arhundati Roy till BBC, efter mordförsöket på kollegan Salman Rushdie. Samtidigt utreder polisen nya hot mot författare.

Reaktionerna efter fredagens knivöverfall mot den indisk-brittiske författaren Salman Rushdie i samband med ett offentligt uppträdande i delstaten New York har varit kraftiga.

Utöver en lång rad fördömanden kan en ökad oro efter dådet märkas i litteraturvärlden.

JK Rowling också hotad

I Skottland utreder polisen ett hot som riktats mot författaren JK Rowling (mest känd för böckerna om Harry Potter) efter det att hon under fredagen lagt ut en tweet till stöd för Rushdie.

Rowling skrev att hon "mår väldigt illa just nu", varpå en användare med ett konto som enligt nyhetsbyrån TT tros vara registrerat i Pakistan svarade "oroa dig inte, du står på tur". Den hotfulla tweeten har tagits bort av Twitter på uppmaning av Rowling. Från samma konto spreds hyllningar av mannen som attackerade Rushdie.

JK Rowling.
Bildtext Harry Potters skapare JK Rowling har också utsatts för hot när hon uttryckt stöd för Rushdie.
Bild: EPA / David Cheskin / POOL


Den Booker-prisbelönade indiska författaren Arundhati Roy säger enligt BBC att hon är "närmast mållös av sorg och ilska" och lyfter fram Rushdies engagemang, bland annat som tidigare president för amerikanska PEN, för andra författare som levt och lever under olika typer av hot.

"Att något sådant här händer en person som Rushdie är verkligen destabiliserande för många av oss", säger hon till BBC.

Arundhati Roy, indisk författare
Bildtext "Jag är mållös av sorg och ilska", säger den indiska författarkollegan Arundhati Roy.
Bild: Mohsin Javed/Pacific Press/Shutterstock/All Over Press


Rushdies arbete för utsatta författare var även vid tiden för fredagens överfall i högsta grad pågående. Till BBC säger PEN Americas nuvarande ledare Suzanne Nossel att Rushdie endast timmarna före attacken var i kontakt med henne och erbjöd sin hjälp med att hitta boende för ukrainska författare.

Författaren Taslima Nasrin från Bangladesh har levt i exil i bland annat Indien och USA sedan 1994 efter det att hennes roman Lajja (Skam på Bengali) kom ut 1993 och ledde till att flera fatwor utfärdades mot henne.

Nasrin har svenskt medborgarskap och har tillbringat tid som fristadsförfattare i Uppsala. Enligt BBC är hon nu återigen rädd för sin egen säkerhet.

Salman har ett varmt och generöst sinnelag, enormt mod och lika enorm talang. Han kommer inte att avskräckas av det här

― Ian McEwan

Låter sig inte tystas


Britten Ian McEwan, som även han tilldelats Booker-priset, är säker på att Rushdie inte låter sig tystas av det inträffade. Han kallar attacken skrämmande och ser händelsen som ett överfall på den fria tanken och yttrandefriheten.

"Salman har varit en inspirerande försvarare av förföljda författare och journalister världen över. Han har ett varmt och generöst sinnelag, enormt mod och lika enorm talang. Han kommer inte att avskräckas av det här".

Samtidigt klättrar Salmans Rushdies Satansverserna på nytt på topplistorna. På sociala medier finns gott om uppmaningar att läsa och köpa boken. I Norge har exempelvis författaren Jan Kjærstad postat ett inlägg på Facebook där han skriver att alla som inte har romanen bör gå till bokhandeln och köpa den. Inlägget har gillats av närmare 2 000 personer och delats nära 700 gånger.

Salman Rushdie vårdas fortsatt på sjukhus, men är nu vid medvetande och talar klart, rapporterar myndigheter med insyn i utredningen för CNN.