Stor efterfrågan på ved, solpaneler och pelletspannor i Västnyland – priserna stiger efter hand som utbudet minskar
Alla verkar tala om de stigande elpriserna, också de som har tidsbundna avtal som sträcker sig över kommande vinter. Många har börjat se efter alternativ till oljeeldning och elvärme.
Solen skiner och det är värmebölja en dag i mitten av augusti när Ekenäsbon Dan Söderlund tar emot mig i sin trädgård.
Den här dagen försöker han hålla en så kallad kontorsdag eftersom det finns en hel del pappersarbete att sköta. Våren och sommaren har varit bråd.
Dan Söderlund är företagare i solenergibranschen. Han installerar bland annat solpaneler.
– Det har kommit mer jobb under sensommaren. Vi brukar ha mest jobb på våren, men nu har det fortsatt, säger Dan Söderlund som också har en hel del jobb på hösten.
Söderlund har haft sitt företag sedan 2015. Han har länge förutspått att Finland kommer att närma sig Tysklands elpriser på 20 cent per kilowattimme (kWh), men priser på 50 cent eller till och med en euro per kWh tror han är tillfälligt och inget han har räknat med.
I och med större efterfrågan på solpaneler så har också priserna gått upp.
– Det började med transportkostnaderna, då steg priserna lite. Produktionskostnaderna har väl också stigit lite och nu inverkar efterfrågan som är större än utbudet.
Dan Söderlund är ändå inte helt övertygad om att alla prisjusteringar uppåt beror på ökade kostnader.
– Vissa tillverkare höjer priserna bara för att de kan, skulle jag säga.
Ett säljargument vad gäller solenergi, förutom att det är en förnyelsebar och därför mer klimatsmart energiform, är att överskottet kan säljas till elbolag.
– Det fungerar bra! Det vanligaste är att sälja till börspris som varierar från timme till timme. På dagarna är priset högre än på nätterna som passar ihop med solenergi.
Dan Söderlund känner till vissa entusiaster, som han kallar dem, som stänger ner alla sina apparater på dagen när solen lyser för att sälja sin solenergi. På nätterna köper de elen tillbaka, men till ett billigare pris.

Solenergi intresserar allt fler husägare – att kunna sälja el till energibolag lockar många
Det som gäller är att börspriset på el ska vara minst sju cent dyrare på dagen än det fasta priset, eftersom just sju cent är vad överföringen beräknas kosta när man köper tillbaka elen på natten.
– Tidigare diskade man på dagen när man hade tillgång till egen solenergi, nu diskar man på nätterna, småskrattar Dan Söderlund.
Prishöjningar också i brännare och pannor som eldas med pellets och flis
Också Patrik Mattsson, som har sitt företag i Ekenäs och säljer bland annat pelletsbrännare, -pannor och andra biobränslesystem, har haft fullt upp i sommar.
– Vi har kört på hela tiden och folk hör av sig i en takt som vi aldrig varit med om tidigare.
Mattsson startade sitt företag för 17 år sedan.
– Det är väldigt bra, men samtidigt utmanande eftersom vi hela tiden måste ha koll på våra leverantörer för att veta varifrån vi kan få grejer och hurdana grejer vi kan få.
De som hör av sig till Mattsson är i första hand småhusägare, men också folk som äger stora fastigheter som värms upp med olja eller elektricitet.
– Folk är nog ganska oroliga och hör av sig om vi inte har hunnit skriva en offert, vilket faktiskt händer just den här tiden. De är nog lite i panik och vill få till stånd en lösning innan vintersäsongen börjar.

Leveranstiderna för biobränslesystem blir längre och priserna stiger efterhand som elektriciteten blir dyrare
Patrik Mattsson har många leverantörer, vilket har visat sig vara bra i det här läget. Vissa har nämligen en leveranstid på några månader, för andra tar det närmare ett år och en del kan inte garantera leverans överhuvudtaget.
Också Patrik Mattsson har märkt av att priserna på olika komponenter har gått upp.
– Materialkostnaderna har stigit så nog höjer de priserna. Däremot har våra leverantörer i Sverige och Danmark inte höjt just alls, medan man i andra delar av Europa höjer varje månad, säger Patrik Mattsson och tillägger med ett resignerat skratt att han inte ens förstår varför de höjer så ofta.
Björkveden tog slut i början av augusti
Många husägare har en spis eller kamin som man kan elda med ved. För många har det varit mera en mysfaktor än en viktig värmekälla, men den här vintern är det nog många som vill elda med ved för att minska på sina höga el- eller oljekostnader.
Waldemar Kvarnström flyttade med sin familj till Vestanby gård i Ingå, på gränsen till Svartå, för drygt ett år sedan. Då tänkte Kvarnström att han skulle prova på vedförsäljning vid sidan av bland annat jordbruket.
– Björkveden är redan slut för säsongen! Okej jag började lite försiktigt, men i varje fall, lite tidigt tog veden slut.

Folk hamstrar ved till vintern – Ingåbon Waldemar Kvarnström har sålt slut björkveden
Waldemar Kvarnström hade mellan 100 och 150 kubik ved i sitt lager. Allt var ändå inte björkved. Kvar finns lite blandved och granmassaved.
– De som beställde redan i våras har återkommit och det är nu dubbla mängder som gäller jämfört med vårvintern. Betalningsfärdigheten för ved är också helt annan än vad den var tidigare i år.
– Kanske jag sålde för billigt på våren, säger Kvarnström och tillägger att folk då kollade priset, kanske av flera vedleverantörer innan de beställde.
Kvarnström har hört att priset på ved har gått upp. Han har också höjt priserna lite.
– Brännoljepriset har stigit så det kostar mera att föra veden hem till människor och också att producera med vedmaskin.
– Jag har höjt med tio procent. Jämfört med elpriserna är det inte så mycket.
Kvarnström har hört hur människor pratar om alternativa energiformer. Waldemar Kvarnström har också funderat en del och kommer småningom att investera i solenergi.
– Det här blir som backup till hushållsel, inte till uppvärmning.
Man kan ju anta att Waldemar Kvarnström har kapat en del av sin ved för eget bruk.
Artikeln ändrades med en liten precisering 19.8 kl 9.52. Waldemar Kvarnström bor i Ingå, på gränsen till Svartå (som ju hör till Raseborg).