Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Ta pauser och bryt ner allting i mindre delmål" – studiepsykologen tipsar om hur du kan undvika stress och ångest

Från 2022
Uppdaterad 18.08.2022 10:48.
Kvinna med blont hår, och gråbrun stickad tröja står utanför byggnad.
Bildtext Studiepsykologen och studenthälsan finns där för dem som mår dåligt. - Det viktigaste är att du talar med någon, säger studiepsykolog Sabina Nickull vid Åbo Akademi.
Bild: Carl Fahllund / Yle

Inför studiestarten gäller det att vara snäll mot sig själv och att inte oroa sig allt för mycket över vitsorden, säger studiepsykolog Sabina Nickull vid Åbo Akademi.

En undersökning som Institutet för hälsa och välfärd THL och Folkpensionsanstalten genomförde ifjol visade att var tredje högskolestuderande har symtom på ångest eller depression.

– Jag tror att vi är mer stressade nu på grund av att vi hela tiden jämför oss med andra. Med sociala medier har det blivit så lätt att hålla koll på vad andra gör, och det här leder ofta till känslor av otillräcklighet, säger Sabina Nickull.

Hon jobbar på campus i Åbo, och har varit en del av projektet Nystart, vars mål har varit att hjälpa studerande som har mått dåligt under coronapandemin.

Förutom stressen som de sociala medierna kan medföra har också prestationskraven blivit allt högre, menar Nickull. Det har varit en trend också innan pandemin.

– Det känns som att studerande har allt större fokus på att få höga vitsord. För många har kraven och förväntningarna byggts på redan från gymnasiet. Speciellt här i studiestarten är det bättre att inte oroa sig över vitsord, och istället satsa på att hitta rätt studieteknik.

Social fobi och prokrastinering

I sitt jobb som studiepsykolog möter Nickull ofta studerande som berättar att de lider av ångest och depression. I vissa fall har distansstudierna förvärrat problemen.

– Om man mår dåligt kan det i sin tur leda till prokrastinering, det vill säga ett beteende där man skjuter upp uppgifter för att det känns jobbigt. Det blir lätt en ond cirkel, säger Nickull.

Många som kommer och pratar med studiepsykologen har också social fobi eller ångest, vilket kan leda till att också vardagliga situationer i föreläsningssalen eller på lunchrestaurangen kan kännas jobbiga.

– Var ska man äta lunch? Kan man tvingas svara på svåra frågor på föreläsningarna? Sådana frågor kan skapa mycket oro.

Fyra unga män sitter i en provsal och väntar på att provet ska börja.
Bildtext Det är bra att testa på att delta i närundervisning under studiestarten, även om man kanske föredrar distansundervisning.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Det finns också en skillnad mellan att känna att man kan fokusera bättre på studierna hemma och att inte vilja gå till campus på grund av social ångest, menar Nickull.

– Det är bra att utmana obehaget. Speciellt i början av studieåret rekommenderar jag att man tar sig till campus och testar på att delta i närstudier, trots att de första gångerna kan kännas jobbiga.

Var ska man äta lunch? Kan man tvingas svara på svåra frågor på föreläsningarna? Sådana frågor kan skapa mycket oro

Sabina Nickull, studiepsykolog

Bästa tipsen inför studiestarten

Vill man undvika att stressen hopar sig redan i början av studieåret så är det viktigt att hitta en studierutin som passar just dig.

Här är studiepsykolog Sabina Nickulls bästa tips för ett stressfritt studieår.

  • Studera regelbundet, men undvik alltför långa dagar.

  • Det är viktigt att ta pauser i början av studierna när man inte har vanan inne. Minst en dag i veckan utan studier är bra, gärna två. Ta också pauser medan du studerar, några minuter räcker.

  • Bryt ner allting i mindre delmål. Ta en bok kapitel för kapitel. Börja med att läsa igenom rubriker och sammanfattningar. Se på helheten istället för detaljer.

  • Försök hänga med i kurserna från början så blir det ingen panikläsning till tenten.

  • Gå på kursen Akademiska studiefärdigheter, som ordnas i början av studieåret. Där får du tips på god studieteknik, bland annat av oss psykologer.

  • Satsa lite extra på studierna under hösten, så undviker du att problemen hopar sig under våren. I februari-mars brukar flest studerande söka sig till studiepsykologen eftersom de känner sig stressade.

  • Var snäll mot dig själv. Tänk exempelvis på vad du skulle säga för att trösta en kompis som mår dåligt. Försök ge dig själv samma råd.

Studiepsykolog: "Var snäll mot dig själv"

8:26

Diskussion om artikeln