Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hjärtevärmande scener i hinderförsöken – löpare stannade upp för att assistera skadad konkurrent: "Gjorde åtminstone något bra då löpningen inte fungerade"

Uppdaterad 16.08.2022 14:17.
Programmet är inte längre tillgängligt
Här hjälper Carabaña Christensen efter att dansken föll illa - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Försöksheaten på herrarnas 3 000 meter hinder bjöd på dramatik. Det gick illa för dansken Axel Vang Christensen som föll efter halva loppet. Den första som kom till undsättning var en konkurrent.

Christensen låg väl till då olyckan var framme. Han slog knät i ett hinder och ramlade pladask samtidigt som konkurrenterna passerade honom. Utom en.

Nahuel Carabaña från Andorra vände om och hjälpte dansken.

– Jag såg att han föll hårt och att han skadade sig. Eventuellt riktigt illa. Jag var illa ute i loppet och jag kände att det höll på att bli värre, så jag beslöt att hjälpa honom, säger Carabaña till Yle Sporten.

– Jag tänkte att i så fall gjorde jag åtminstone någonting bra i dag då löpningen inte fungerade,

Publiken hyllade den otippade hjälten

Dansken hade svårt att röra sig efter sitt fall. Då de övriga löparna började närma sig igen drog Carabaña honom undan så han inte blev påtrampad.

Andorranens osjälviska assistans gick inte publiken förbi. Carabaña fortsatte löpa efter att han hjälpt Christensen i säkerhet och han belönades med stående ovationer. Framför allt under sitt sista varv.

– Det kändes fantastiskt och det gav mig så mycket energi att fullfölja loppet. Då insåg jag att jag hade gjort någonting rätt i dag, säger Carabaña.

Han gav ett oerhört anspråkslöst intryck då han emot alla odds var en av de populäraste idrottarna bland publiken och också i intervjuzonen i dag i München.

– Jag känner mig inte som en hjälte. Alla idrottare här är hjältar. Var och en av oss kan göra det jag gjorde. Vi kan hjälpa varandra även om vi inte känner varandra. I dag var det min tur att hjälpa.

Kliniskt lopp av Topi Raitanen

För det finländska medaljhoppet i hinder, Topi Raitanen, framskred heatet utan större dramatik. Raitanen hade full koll på läget och fixade en finalplats genom att komma i mål som femma.

– Det var målet och det uppfylldes. De fyra främsta utkristalliserades ganska snabbt så jag beslöt att bara försvara min femte plats då jag hade tjugo meter till godo till de närmast följande, säger Raitanen.

Det krävdes inga topptider för att ta sig till final. Raitanens resultat var 8.33,51.

– Det var överraskande varmt. Hettan ledde till att många inte orkade hänga med. Det var tuffare än vad de flesta hade tänkt sig.

Höga förväntningar inför fredagens final

Raitanen upplevde att han lufsade framåt och att loppet inte berättade något om hans dagsform.

– Det kändes tungt. Det är inte alls roligt att löpa så här långsamt. Det är roligare att löpa fortare – i det långa loppet är det tyngre men hindertagningen är tyngre i lägre fart.

Finalen äger rum på fredagskvällen klockan 22.00. Raitanens målsättning då är klar och tydlig:

– Utgångsläget är att jag ska vara med i gruppen som kämpar om medaljer.

Programmet är inte längre tillgängligt
Raitanen kunde jogga i mål i hinderheatet - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Artikeln uppdaterad klockan 14.17 med Topi Raitanens kommentarer.