Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Vi borde byggt en tre gånger större solpark med tanke på de här elpriserna" – Raseborgs Energis direktör om energikrisen

Solpaneler på rad.
Bildtext Solparken i Björknäs i Ekenäs borde med facit på hand vara ännu större, säger Raseborgs Energis vd, det vill säga med tanke på dagens höga elpriser.
Bild: Yle/Minna Almark

Mera vindkraft i vinter och en större solpark än den nuvarande. Det är vad Raseborgs Energi vill satsa på för att tillgodose energibehovet för nuvarande och förhoppningsvis nya kunder.

Elpriser på 50 cent per kilowattimme (kWh) får nackhåren att resa sig på de flesta. Ett eventuellt framtida elpris på en euro är riktigt hårresande. Många har kontaktat det lokala energibolaget Raseborgs Energi, ett affärsverk som ägs av Raseborgs stad, alltså i slutändan av stadens invånare.

– Mest är det sådana kunder som har haft tvååriga avtal och avtalen ska förnyas nu och elpriserna är jättehöga. De som ringer funderar över priset och om det är någonting man kan göra, säger elbolagets verkställande direktör Frank Hoverfelt.

En man i ljusblå skjorta står mot en ljusgrå tegelvägg.
Bildtext Frank Hoverfelt säger att de tidsbundna elavtalen löper ut för ungefär var åttonde kund de närmaste månaderna, men att betydligt fler har kontaktat Raseborgs Energi redan nu med frågor om framtiden.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

I mitten av augusti låg Raseborgs Energis priser på drygt 30 cent per kWh.

– Att köpa in el från marknaden just nu är jättedyrt och det säljs också ganska små volymer, förklarar Frank Hoverfelt de höga elpriserna.

Inte rädd för bolagets framtid

Trots att en hel del energibolag säljer el billigare än vad Raseborgs Energi gör, verkar Frank Hoverfelt inte speciellt orolig.

– Vi klarar oss riktigt bra för tillfället också. Konkurrenssituationen har inte förändrats trots att priserna har stigit mycket. Det finns många bolag som har bara elförsäljning. De har större risker än vad vi har och några har också gått i konkurs. Vi har också elproduktion, säger Frank Hoverfelt.

Att producera elektricitet innebär också risker, men Frank Hoverfelt tror starkt på både fjärrvärmeverket och den rätt nya solparken i Björknäs.

– Vi har också en hel del vindkraftsandelar i Österbotten och i början av sommaren fördubblades vindkraftsproduktionen som vi själva har. I vinter kommer det ännu mer, så den nya vindkraftproduktionen kommer in i ett bra läge.

En hel del investeringar alltså, men Frank Hoverfelt konstaterar att Raseborgs Energi kunde ha investerat ännu mer i solenergi.

En utvidgning av solparken kan därför bli en av Raseborgs Energis framtida investeringar, konstaterar Hoverfelt.

Raseborgs Energi säljer också solpaneler. I år har bolaget sålt rekordmånga solpanelspaket.

– Folk är intresserade av alla typer av egen energiproduktion för att spara pengar.

Kan det bli ransoneringar av el i vinter?

– Jag tror det är mycket osannolikt med ransoneringar, säger Raseborgs Energis vd Frank Hoverfelt.

Han garderar sig ändå med ett ”men” och tillägger att risken för ransoneringar aldrig varit så stor som nu.

– Det kan bli elbrist om några stora kraftverk inte fungerar och det blir jättekallt och vindstilla i hela Norden, men sannolikheten är fortfarande väldigt liten.

Diskussion om artikeln