Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Medioker sommar för restaurangerna i Vasa efter rekordåret i fjol

Från 2022
Uppdaterad 17.08.2022 13:26.
Personer sitter på en uteservering.
Bildtext Kim Hellman
Bild: Aalto Puutio / Yle

Efter fjolårets rekordsommar för restaurangerna blev årets sommar inte alls lika bra. Stigande priser får kunderna att hålla hårdare i plånboken.

Fjolårets sommar var en enda lång fest för restaurang- och krogägarna i hela Finland. Den finska befolkningen gick man, kvinna och barn ur huse för att fira sommarlov i hemlandet eftersom det var närapå omöjligt att åka utomlands.

Efter ett och ett halvt instängda coronaår ville man njuta för fulla muggar och plånboken var någonting som man hade med sig för att ösa pengar ur.

I år är det annat ljud i skällan. Folk får resa utomlands igen och den höga inflationen och de existerande och kommande prisökningarna inom energisektorn gör att man börjar dra åt svångremmen. Det här syns också i restaurangbranschens försäljningssiffror.

– Ifjol var ju juli en jättelyckad rekordmånad. Och vi visste att dit kommer vi inte i år. Den här julimånaden var inte ens i närheten. Vi har bort en tredjedel intäkter jämfört med fjolåret, säger Kim Hellman ägare till restaurangen Seglis på Vasklot i Vasa, vilket kan beskrivas som en typisk sommarrestaurang.

Restaurangägaren Kim Hellman från Vasa
Bildtext Kim Hellman
Bild: Peter Lüttge / Yle

Han säger också att det inte har varit så mycket folk i farten i Vasa som tidigare år och att den otroliga mängden festivaler runtom i Österbotten också har dragit ner på kundantalet.

Det sista vinglaset förblir odrucket

Mattias Åhman från restaurangen Hejm vid Fiskstranden i Vasa har liknande erfarenheter.

– Förra året var ju extremt bra. I år var det bra mycket lugnare.

kock i restaurangkök
Bildtext Mattias Åhman
Bild: yle/Antti Kuusiniemi

Han tycker också ha märkt att folk har lite mindre pengar att spendera på.

– Folk har köpt ett mindre antal drycker än det brukar vara. Man håller i slantarna lite hårdare och tar kanske inte det där sista vinglaset.

Också den tilltagande personalbristen är någonting som oroar honom inför höst- och vintersäsongen.

– Det är svårt att besätta speciellt heltidstjänsterna. Det är väl egentligen det största orosmomentet att det blir väldigt väldigt svårt att hitta kunnig och bra personal. De som vi rullar året runt på är de absolut svåraste att hitta.

Ravintola Hejm Vaasa
Bildtext Restaurang Hejm i Vasa
Bild: Hans-Mikael Holmgren / Yle

Folk är försiktiga

Även på Segligs upplever Kim Hellman att kunnig personal är svårt att hitta. Dessutom saknas en stor del av höstens och vinterns företagsbokningar.

– Folk är försiktiga fortfarande. Inför hösten har ju inga stora företag vågat boka. Inga julfester är ännu bokade eller sånt. Före pandemitiden visste vi så här års mer eller mindre vilka bokningar vi har fram till julen. Så man får ju gräva i en kristallkula på ett helt annat vis.

Han ser ännu en farhåga inför hösten och vintern.

– Folk är ju lite rädda vad som händer framöver. Man frågar sig vad som kommer att hända i höst. Det är definitivt en avgörande faktor och kommer att vara det ett bra tag till.