Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nya riksförlikningsmannen väntar en tuff vinter på "besvikelsernas boulevard"

Anu Sajavaara står i Riksförlikningsmannens kontor.
Bildtext Anu Sajavaara är ny riksförlikningsman och påpekar att arbetsmarknadslösningarna alltid är en kompromiss: "Förhandlarna siktar på att hitta en lösning båda parter kan leva med."
Bild: Mikko Stig/Lehtikuva

Nya riksförlikningsmannen förväntar sig ingen lätt första vinter på sin fyraåriga post. Det osäkra världsläget sätter press på avtalsförhandlingarna.

Anu Sajavaara är jurist med lång erfarenhet av arbetsmarknadsfrågor, framför allt från arbetsgivarsidan.

Hon tillträdde som ny riksförlikningsman förra veckan och väntar sig redan nu att vinterns förhandlingar blir svåra, då det osäkra världsläget sätter press på även arbetsmarknadsförhandlingarna.

– Inflationen, kriget i Ukraina... vi måste fundera på vilken värld vi gör lösningar för, säger Sajavaara på en träff med journalister på tisdagen.

De flesta branscher har ett fast avtal till 2024, vinterns förhandlingar kommer att gälla lönelösningarna för 2023. Att många arbetstagare behöver vända på slantarna nu kan säkert leda till ökade krav på löneförhöjningar.

Men världsläget innebär dessutom att det är svårare att förutspå hur framtiden ser ut för olika branscher. Avtalen borde göras upp så de har inbyggda reaktionsmekanismer om någon bransch drabbas extra hårt av det osäkra läget, menar Sajavaara.

– Det behöver finnas en balans mellan köpkraft och branschernas behov. Det blir en svår vinter på många sätt med tanke på att priserna stiger. Man är inte avundsjuk på dem som ska förhandla.

Kommunbranschens löneförhöjningar kan försvåra andra förhandlingar

Arbetsmarknadsåret har hittills varit intensivt. När fjolåret innehöll 15 arbetskonfliktsförhandlingar under hela året har 2022 redan bjudit på 24 stycken.

En av årets stora tvister var kommunbranschens utdragna förhandlingar som först efter tre månader landade i ett avtal i juni. Vårdarna står fortfarande utanför det, och hur det ser ut för de förhandlingarna vill Sajavaara inte kommentera eftersom hon hört bara ena parten.

En fråga nu är hur avtalet för kommunbranschen påverkar förhandlingar i andra branscher. En del arbetsgivarparter anser att den offentliga sektorns löneförhöjningar över den allmänna linjen försvårar förhandlingarna inom den privata sektorn.

Också Sajavaara säger att den offentliga sektorns avtal är en utmaning.

– Det försvårar förhandlingarna. Det är ett nytt läge att vi har en offentlig sektor som har en lönelösning som går över de andra.

Riksförlikningsmannens byrå är "besvikelsernas boulevard"

Riksförlikningsmannen påpekar att ingen bransch lever i ett vakuum, alla har klara kopplingar till varandra och påverkar varandra på något sätt.

Men hur kommunbranschens avtal påverkar den privata sektorn är i förhandlarnas händer.

– Parterna förhandlar och riksförlikningsmannen följer med läget och hjälper vid behov.

Hon påminner om att det inte finns några snabba vinster att söka med arbetsmarknadsförhandlingar och beskriver rentav Riksförlikningsmannens byrå på Bulevarden 6 som "besvikelsernas boulevard".

– Ingen brukar gå härifrån nöjd, lösningarna är alltid en kompromiss. Förhandlarna siktar på att hitta en lösning båda parterna kan leva med.