Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nya explosioner skakade Krim – Ryssland erkänner att det är fråga om sabotage och inte olyckor

Uppdaterad 16.08.2022 21:10.
Två stora rökpelare stiger upp mot himlen.
Bildtext Väldiga rökpelare steg mot himlen efter explosionerna.
Bild: Reuters

På onsdagen utsattes ryska baser på den ockuperade Krimhalvön för nya attacker och väldiga rökmoln steg mot himlen.

En knapp vecka efter att den ryska flygbasen Saki skakades av massiva explosioner har minst en rysk bas till på Krimhalvön angripits.

Ett stort vapenlager i Dzjankoj fördstördes i en serie massiva explosioner på onsdagsförmiddagen. Väldiga eldklot steg mot himlen när ammunitionen på basen detonerade.

Explosionerna skadade också järnvägen och en brand bröt i en transformator i närheten av basen. Dzjankoj är en viktig järnvägsknutpunkt för hela Krim. Om skadorna på banan är omfattande kan det skapa stora problem för försörjningen av de ryska styrkorna längre västerut och norrut.

Enligt det ryska försvarsministeriet orsakades explosionen av sabotage.

‒ Vi har tagit alla nödvändiga åtgärder för att eliminera följderna av sabotaget, uppgav det ryska försvarsministeriet.

Ukraina dementerar inte

Ukraina har varken bekräftat eller dementerat de ryska uppgifterna, men låter förstå att den ukrainska militären står bakom explosionerna.

‒ Operation demilitarisering som genomförs med den ukrainska militärens precision kommer att fortsätta tills hela Ukrainas territorium är fritt från ockupation. Våra soldater är de bästa sponsorerna av gott humör, skriver Ukrainas stabschef Andrij Jermak på Telegram.

Också den ukrainska presidentens rådgivare Mychajlo Podoljak härvisar till demilitarisering i en kommentar om explosionerna. Båda två verkar driva med Rysslands krigslöfte om en demilitarisering av Ukraina.

Den ukrainska militären konstaterar i sin tur på Twitter att de ryska styrkorna inte följt brandsäkerhetsföreskrifterna.

Ryssland förklarade bort explosionerna på flygbasen Saki med att de orsakats av en olycka. Sannolikt ville man inte erkänna att Ukraina har kapacitet att slå till mot de ryska styrkorna på Krim, som enligt Kreml är en del av Ryssland.

Men nu har Ryssland för första gången medgivit att sabotagegrupper är verksamma på Krimhalvön.

Möjlig andra attack

Senare på dagen verkade ytterligare en rysk bas på Krimhalvön ha utsatts för en attack. Enligt den ryska tidningen Kommersant sågs tjock rök stiga upp från flygbasen Gvardejskoje i centrala Krim.

Enligt Kommersant utreder ryska myndigheter möjligheten att basen angripits av en mindre drönare. Tidningen rapporterar att läget på basen är lugnt igen.

Den senaste veckans explosioner på Krimhalvön tyder på en möjlig ny dynamik i kriget. Ukraina har antingen fått kapacitet att beskjuta mål längre in i de ryskkontrollerade områdena eller så har specialstyrkor och gerillaenheter etablerat sig på Krim.

Ryssland har använt Krim ‒ som landet annekterade 2014 ‒ som en viktig underhållsbas för sina styrkor längre in i Ukraina.

Nu har Ukraina börjat slå till mot de här underhållslederna samtidigt som man av allt att döma försöker isolera de ryska styrkorna i provinsen Cherson inför en kommande offensiv.

Krim är också ett populärt semestermål ‒ och många ryssar har bokat resor till halvön. Men efter explosionerna Saki flydde merparten av semesterfirarna halvön. Flykten ledde till långa köer vid den nybyggda bron över Kertjsundet.