Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Högsta kulinariska kvalitet för några euro – svår ekvation för studentrestaurangerna då inflationen rusar

Uppdaterad 17.08.2022 10:46.
Fyra damer i sommarklänningar sitter i en studentmatsal med matbrickor framför sig.
Bildtext Klara Fält, Sara Strömberg, Helmi Andersson och Eva Aspnäs njuter av både maten och sällskapet.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Lunchen vid studentrestaurangen Aurum i Åbo kostar 2,70 euro. För det fick studerande välja mellan kycklinglår, pasta bolognese, sojabolognese och morotspurésoppa på tisdagen.

På onsdag finns köttbullar, fiskschnitzel, linsgryta och rotsaksgratäng på menyn – för 2,70 euro.

– För en studerande är det ganska svårt att hitta något annat som skulle ge lika bra näring för ett rimligt pris. Jag tycker det är jätteviktigt att staten understöder studentrestaurangerna, för om de inte fanns skulle många hoppa över måltider eller äta billigare snabbmat, säger studeranden Helmi Andersson vid Åbo Akademi.

– Det är jätteviktigt med studentlunchen, att man får variation i maten, att det är så här billigt och att man får äta med kompisar, säger Sara Strömberg.

Strömberg har nyss utexaminerats från Åbo Akademi och får så småningom vänja sig vid att betala fullt pris för sin lunch.

– Det beror lite på lönen, men då är jag nog beredd att laga mer mat hemma och ta med till jobbet, säger Strömberg.

Råvarupriserna stiger – sätter tryck på studentpriserna

Inflationen har främst lett till högre råvarupriser, men också transportkostnaderna, elpriserna och personalkostnaderna har ökat. Då studentlunchen sammanlagt får kosta maximalt 5 euro, där studenten betalar 2,70 euro och staten bidrar med 2,30 euro, är det en tuff ekvation för studentrestaurangerna.

Forsknings- och kulturminister Petri Honkonen (C) sade under veckoslutet till nyhetsbyrån STT att priset på en portion mat på en studentrestaurang får höjas med 50 cent från och med oktober. Vid Kårkaféerna har ekonomidirektionen ännu inte hunnit besluta om priset på studentlunchen stiger, men Kårkaféernas vd Susanna Häyry säger att det troligen blir en höjning.

En dam med ljust axellångt hår och vit t-skjorta med blå ränder sitter i en metallstol vid en uteservering.
Bildtext Kårkaféernas vd Susanna Häyry har fått fundera mycket på ekonomin.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Häyry vill ändå se ljust på hösten. Vid Åbo Akademi, Åbo universitet och Yrkeshögskolan Novia inleds studieåret med mycket närstudier igen, så det blir en nystart också för studentrestaurangerna.

– Vi strävar ju efter att göra lunchen så hälsosam, kvalitativ och mångsidig som möjligt, och vi har inte tummat på råvarorna. Det är väldigt viktigt för oss att kvaliteten hålls, säger Häyry.

"En hel del jonglerande i köket"

Kvaliteten och variationen är något som också ÅA-studerandena Klara Fält och Eva Aspnäs tycker är viktiga.

– Det är en svår ekonomisk situation, och det är förstås inte så mycket man kan göra, men om kvaliteten blir sämre kan det hända att jag inte kommer lika ofta till en sådan restaurang, säger Fält.

– Jag vill ha näringsrik mat, en varierande kost med varm mat och sallad, och att det finns något för alla, för alla dieter och allergier, säger Aspnäs.

Liksom många andra studerande tänker Fält och Aspnäs hållbart och ekologiskt, och därför är vegetarisk mat populärt och viktigt. Just nu får restaurangerna inhemska grönsaker och rotfrukter, men restaurangcheferna funderar redan nu på hur de ska få tag på tillräckligt mycket och bra råvaror under vintern.

– Det sker en hel del jonglerande i köket redan nu, säger Häyry.

Lunchrestaurang med betongväggar, runda bord, pallar och soffor där folk i sommarkläder äter.
Bildtext Studentrestaurangen Aurum serverar studentlunch som staten subventionerar, men också forskarstuderande och högskolornas personal får förmånligare lunch här.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Det finns en risk för att studentrestaurangerna inte lika ofta kan servera mat av dyrare råvaror. När det gäller till exempel fisk har priset stigit med 40 procent sedan förra hösten.

Häyry skulle gärna vilja servera ekologiskt odlad fisk, bara man skulle få tag på det till ett tillräckligt förmånligt pris så att det kan serveras som studentlunch. En annan idé är att odla mat på Kårens innergård.

– Vi har fina tankar och funderingar, men i år kommer det ännu inte att bli av. Det skulle vara småskaligt, och svårt att få växtperioden att passa ihop med läsåret, men man får ju drömma, säger Häyry.

Fel att studerandena ensamma ska betala mer

Om råvarupriserna fortsätter att stiga finns det risk för att alla studentrestauranger i Finland inte klarar sig.

– Vi har haft en tät dialog alla studentrestauranger emellan i Finland. Alla har en lika tuff sits. En del funderar på öppettider, andra på bemanning eller på att koncentrera verksamheten, säger Häyry.

Häyry poängterar att det skulle vara viktigt att också statens bidrag till studentrestaurangerna skulle öka. Nu drabbar prishöjningen i oktober enbart studerandena.

En lunchrestaurang där en hand håller i en tallrik med ris, en annan hand tar kycklinglår och brun sås på sin tallrik med ris. På brickorna finns glas med vatten och med mjölk.
Bildtext Kycklinglår stod på menyn i tisdags.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Om matpriserna i övrigt fortsätter att stiga kommer Klara Fält, Sara Strömberg, Helmi Andersson och Eva Aspnäs gärna i fortsättningen också till de förmånliga studentrestaurangerna. Möjligen kommer de att se över sina övriga matinköp, med mindre kött och mer grönsaker. Men en sak kan de inte avstå från.

– Kaffe klarar jag mig inte utan. Oberoende av priset, så betalar jag nog för det, säger Aspnäs, och de övriga instämmer.

Diskussion om artikeln