Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Arbetskraftsbrist också inom privata vården – företagshälsovården har brist på både sjukskötare och läkare

Uppdaterad 17.08.2022 10:49.
Sjukskötare vid förren till ett patientrum, Nya barnsjukhuset.
Bildtext Speciellt inom företagshälsovården är det svårt att finna tillräckligt med hälsovårdare och läkare. I Österbotten syns det både hos vårdbolaget Mehiläinen och Pihlajalinna.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Speciellt på mindre orter råder det brist på vårdpersonal även inom den privata sektorn. Trots att det inte råder brist på vårdpersonal, söker också de privata vårdenheterna ständigt personal.

Bristen på vårdpersonal har länge varit ett problem inom den offentliga sektorn. Men även den privata sidan får ständigt leta mera personal.

Exempelvis vårdbolaget Pihlajalinna ser ett ständigt behov av mera vårdpersonal i Österbotten. Det råder ständig brist på både sjukskötare och läkare.

Minna Ristiniemi, som är regiondirektör för Pihlajalinna i Österbotten, säger att det just nu finns lediga platser inom företagshälsovården.

– Sjukskötare och läkare till företagshälsovården är svårast. Men andra ledigförklarade skötartjänster, operationssjukskötare eller poliklinikpersonal får sökanden, säger Ristiniemi.

Hundratals lediga jobb

Vårdbolaget Mehiläinens personaldirektör Tatu Tulokas, säger i ett mejl till Yle Uutiset att bolaget har flera hundra lediga vårdartjänster spridda över hela landet.

– Behovet beror dels på tillväxt, dels på personalomsättning, men också lagstiftningsbeslut som till exempel vårdardimensionering, säger Tulokas.

Enligt Tulokka råder det brist på laboratorie-, företagshälsovårds-, röntgen- och socialskötare samt psykiatriker.

I vilken omfattning lediga tider till mottagningarna fås, beror enligt Tulokas mycket på efterfrågan och varierar mycket mellan bolagets enheter.

– I Österbotten fås för tillfället en mottagningstid inom 1–5 dagar, säger Tulokas.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Työvoimapula näkyy myös yksityisillä terveysasemilla ja korostuu pikkupaikkakunnilla – sadan kilometrin päähän maakuntakeskuksesta ei osaajia löydy skriven av Mirva Ekman och Lotta Sillanmäki. Översättningen är gjord av Mårten Wallendahl.

På andra språk