Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Väljarna straffade republikansk Trumpkritiker – Liz Cheney föll ut i primärvalet i Wyoming

Uppdaterad 17.08.2022 06:09.
Republikanpolitikern Liz Cheney.
Bildtext Liz Cheney har profilerat sig som en av det republikanska partiets mest tongivande Trumpmotståndare.
Bild: Patrick T. Fallon/Lehtikuva

Tidigare hörde Liz Cheney till eliten inom det republikanska partiet – i nattens primärval förlorade hon sitt jobb. Orsaken är hennes skarpa kritik av den tidigare presidenten Donald Trump.

I stället var det Liz Cheneys främsta motståndare, den Trump-stödda Harriet Hageman, som tog hem segern och blir det republikanska partiets kandidat i delstaten Wyoming, när USA går till mellanårsval i november.

Valresultatet i Wyoming är ytterligare ett bevis på Donald Trumps stora inflytande i det republikanska partiet.

Trump har aktivt involverat sig i flera av kampanjerna och offentliggjort sitt stöd för en rad republikanska primärvalskandidater, samtidigt som han smutskastat de kandidater som kritiserat honom.

Liz Cheney – en av Trumps främsta kritiker

Liz Cheney har företrätt Wyoming i USA:s representanthus sedan 2017, som den glest befolkade konservativa delstatens enda ledamot i representanthuset.

Hon var tidigare en av Wyomings populäraste politiker, i primärvalet 2020 fick hon 73 procent av rösterna, enligt prognosen landar hon nu på cirka 30 procent.

Också inom partiet har hon haft en hög position. Ännu i början av 2021 var hon republikanernas tredje högsta ledare i representanthuset, men avsattes från posten.

Hennes politiska värderingar har inte förändrats. Cheney är fortfarande en djupt konservativ politiker som är bundsförvant med vapenlobbyn och fossilindustrin. Hon är dessutom dotter till den tidigare vicepresidenten Dick Cheney, en av arkitekterna bakom USA:s invasion av Irak.

Liz Cheney.
Bildtext Liz Cheney är vice ordförande i 6 januari-kommittén.
Bild: Michael Reynolds / EPA

Men Liz Cheney har profilerat sig som en av det republikanska partiets mest tongivande Trumpmotståndare.

I år har hon blivit känd som vice ordförande i det kongressutskott som utreder Trumps roll i stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. Hon har även skarpt kritiserat Trumps falska påståenden om att han blev bestulen på valet 2020 på grund av valfusk.

– Att gå med på Trumps påståenden skulle ha betytt att jag skulle ha möjliggjort hans försök att riva upp det demokratiska systemet och hans attack mot grunderna till vår republik. Det var en väg jag inte kunde ta, sa Cheney till sina följare efter valresultatet.

Cheney var också en av de tio republikaner som röstade för att Trump skulle fällas i riksrätt i början av 2021.

Ställer Liz Cheney upp i presidentvalet 2024?

Den här kritiken blev hennes fall i Wyoming, där Trump vann över 70 procent av rösterna i presidentvalet 2020. Förlusten betyder nödvändigtvis inte slutet på Liz Cheneys politiska karriär.

Tidigare har hon sagt att hon "inte vill luta sig tillbaka och tyst sitta och iaktta hur andra leder partiet längs en väg som överger rättsstatsprincipen och i stället följer den tidigare presidentens korståg som underminerar vår demokrati".

Under valkvällen i Wyoming sa hon att det här är början på ett nytt kapitel. Det har spekulerats i att hon kan komma att kandidera i presidentvalet 2024. Ställer hon upp som presidentkandidat gör hon det för att försöka stoppa Trump från att återta Vita huset.

– Vårt arbete är långt ifrån färdigt. Jag har sagt sedan 6 januari [2021] att jag kommer att göra det som krävs för att se till att Donald Trump aldrig mer kommer i närheten av Ovala rummet. Och jag menar det, sa Cheney under valkvällen.

Artikeln uppdaterades klockan 6.08 med citat av Liz Cheney.