Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Kreativiteten är människans superkraft – vi kan alla träna upp vårt kreativa öga

Sara Bengts, sitter i en ateljé
Bildtext Sara Bengts jobbar som kreativitetskonsult och önskar att fler människor skulle tänka kreativt.
Bild: Päivi Ahvonen

Sara Bengts jobbar som kreativitetskonsult och önskar att fler människor skulle tänka kreativt och att den kreativa processen skulle involvera alla. Från arbetaren på verkstadsgolvet till högsta chefen.

Sara Bengts är grafisk formgivare, kreativitetskonsult och föreläser om kreativitet.

Hon menar att vi alla är kreativa men på olika sätt och att vi alla kan träna upp vårt kreativa öga och vårt förhållningssätt så det blir mer dynamiskt och öppet för nya tankar och lösningar. Att tänka mer kreativt är viktigt, inte minst för att vi ska klarar av de stora globala utmaningarna som vi står inför, säger hon.

Våra olikheter behövs i den kreativa processen

Det finns de som är idésprutor som kommer på tusen olika ideer och så finns det de som inte kommer på någonting originellt alls. Men för att en idé ska kunna förverkligas räcker det inte med ideer. De ska också bli till någonting i slutändan. Ideerna ska vidareutvecklas och framförallt förverkligas. Det är här som våra olikheter behövs, förklarar hon.

– Kreativiteten mår bra av fler hjärnor. Ju fler olika synpunkter och specialkunnanden som slås ihop desto bättre förutsättningar har man att hitta på nåt nytt. Nu står vi inför stora globala utmaningar så vi måste helt enkelt tänka om, i helt nya banor.

Att låta alla komma till tals och involvera alla i den kreativa processen är A och O

I dag behövs och värdesätts vår kreativitet, oberoende av bransch. En bokförare som hittat på ett helt nytt bokföringssystem som revolutionerat branschen är lika kreativ som en designer som formger något nytt och spännande. Kreativiteten är inte enbart förunnat de så kallade kreativa branscherna som tex design och konst, utan förhållningssättet behövs och kan tillämpas av oss alla.

Sara Bengts som jobbar som kreativitetskonsult önskar att fler människor skulle tänka kreativt och att den kreativa processen skulle involvera alla. Allt från arbetaren på verkstadsgolvet till högsta chefen. Om vi ytterligare lägger in egenskaper så som empati och förmågan att samarbeta i den här ekvationen, då blir företaget framgångsrikt menar hon.

– Om du inte förhåller dig kreativt och nyfiket till de problem du stöter på i arbetet, eller livet över lag, leder det till stress. Är personalen stressad hinner den inte med i utvecklingen.

Att se på världen ur olika synvinklar är något vi behöver för att hitta globalt ansvarsfulla lösningar

― Sara Bengts

Empati och kreativitet, två egenskaper som kommer att behövas i framtiden

Våra företag och innovativa instanser är fortfarande mycket toppstyrda menar Bengts. Forskningen visar att chefer, som är mer empatiska och ödmjuka och som engagerar sig i den skapande processen, får organisationer som är mer produktiva och inspirerande. De får medarbetare som är lojala, känner lägre stress och har ett bättre välmående över lag.

– Jag ser kreativitet som en superkraft. Det är de kreativa människorna som bestämmer hur framtiden ser ut och som har makten att forma den.

Därför är det viktigt att vara empatisk då man är kreativ. Empatin gynnar dessutom kreativiteten. Ett empatiskt förhållningssätt betyder att man tar andras perspektiv i beaktande. Att se på världen ur olika synvinklar är något vi behöver för att hitta globalt ansvarsfulla lösningar, menar Sara Bengts.

Kreativiteten, vår superkraft

Spela upp