Hoppa till huvudinnehåll

Natur

Vilken är din favoritart i naturen? Skicka in din berättelse och en bild

Uppdaterad 28.11.2022 10:33.
En älg och en kalv på en äng.
Bild: Ismo Pekkarinen

Kom med och fira Den finska naturens dag och berätta vilken din favoritart i naturen är. Varje berättelse visar på mångfalden i vår natur och det värde som inte kan mätas i pengar.

Den finska naturen är full av växter, däggdjur, fåglar, ryggradslösa djur, fiskar och svampar. Man känner till ungefär 48 000 arter. År 2022 firar vi den finska naturens dag, sista lördagen i augusti, genom att lyfta upp de arter som är viktiga för oss.

Vilken är din favoritart?

Är den vanlig eller sällsynt? Lever den i städer eller gömmer den sig i gammal skog? Såg du den i skärgården eller i nordligaste Finland?

Berätta om den art just du vill fira den finska naturens dag med. Kanske finns det ett personligt minne just i anslutning till arten, eller så gillar du den annars bara. Varje berättelse och varje art är viktig för oss. Berättelserna förmedlar glädje!

Så här deltar du

Berätta om din favoritart i blanketten här nedan. Bifoga gärna också en bild. Det kan vara ett foto, en teckning eller en målning. Som kontaktuppgifter räcker t.ex. en e-postadress. Om din favoritart inte syns genast på sidan beror det på att vi publicerar bilderna med fördröjning. Blanketten är öppen till och med 27.8, den finska naturens dag.

Yle publicerar bilderna och berättelserna på sin webbsida och har rätt att dela dem i sina olika kanaler, också på sociala medier. Genom att delta ger du också rättigheter åt arrangörerna av den finska naturens dag att dela din bild och din berättelse inom ramen för kampanjen Min favoritart (Lempilaji på finska) under ditt namn eller din signatur. Upphovsrätten blir kvar hos dig, så du använder ju bara bilder du själv har rättigheterna till. I sociala medier används hashtaggarna #minfavoritart #finskanaturensdag #lempilaji och #suomenluonnonpäivä.

Den finska naturens dag

Den finska naturens dag firas alltid sista lördagen i augusti. Finland är det första landet i världen som flaggar för sin natur. Dagen har firats sedan år 2013 och är redan en etablerad del av traditionen med nationella högtider.