Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hyresfri månad för speloduglig Centrumplan delar politikerna i Raseborg

Uppdaterad 17.08.2022 20:41.
Centrumplan i Ekenäs den 5 mars 2018 kvart över två på eftermiddagen. Litet grön konstgräsplan, men ännu är det snö kvar.
Bildtext Så här såg konstgräset vid Centrumplan i Ekenäs den femte mars i år.
Bild: Marica Hildén / Yle

Det är fortfarande oklart om Ekenäs IF beviljas den hyresfria månad föreningen ansökt om då Centrumplan i Ekenäs inte var spelduglig inför säsongsstarten i mars.

Det var en kall och snöig vår och Ekenäs IF fick tack vare talkoarbete Centrumplan i speldugligt skick till cupmatchen mot TPS den 13 mars.

Föreningen har därför ansökt om att inte betala hyra för planen i mars, men politikerna i Raseborg velar gällande beslutet.

Ekenäs IF motiverar ansökan med att planen inte varit spelduglig och för att de själv anser att de förtjänar rabatt då de utförde frivilligt underhåll. Dessutom finns det ingen fullstor fotbollshall i Raseborg.

Ärendet var först uppe i kultur- och fritidsnämnden i juni. Tjänstemännens förslag var att staden inte kan gå med på hyresrabatten eftersom det då skulle vara logiskt att andra föreningar ansöker om liknande rabatter. Samtidigt poängterar stadens tjänstemän att frivilligarbete är just frivilligt.

Men nämnden röstade enhälligt för hyresfrihet, varefter den dåvarande stadsdirektören Ragnar Lundqvist vidarebefordrade ärendet till stadsstyrelsen.

Orsaken var att kultur- och fritidsnämnden saknar befogenhet att fatta beslut om hyresfrihet.

Stadsstyrelsen bordlade i sin tur ärendet vid sitt möte i måndags. Rösterna föll 5–5 och ordförandes röst avgjorde.

Diskussion om artikeln