Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Lägenhetsägare kan vänta sig högre vederlag i höst: "Få bostadsbolag är förberedda för stora kostnadsökningar"

Från 2022
Medelålders man i vit skjorta som tittar in i kameran. I bakgrunden en husfasad och dörr.
Bildtext Jonas Nyman är specialsakkunnig inom fastighetsförvaltning på firman BC Consulting.
Bild: Markus Bergfors / Yle

Stigande elpriser, pristryck på fjärrvärmen och högre räntor gör att höghus och radhus får se över sin ekonomi. Om kostnaderna ökar kommer det säkert bli extra vederlag och extra bolagsstämmor, säger specialsakkunnige Jonas Nyman.

Det är inte bara husägarna som får förbereda sig för stigande kostnader i vinter. Bolagsvederlagen kan den kommande tiden stiga med tio procent, eller ett extra vederlag per år, enligt Finlands disponentförbund.

Det här betyder om man till exempel bor i en höghuslägenhet på 50 kvadrat så höjs vederlaget med ungefär 20 euro. Bor man i en stor lägenhet på 100 kvadrat blir det över 40 euro mer i månaden. I ett radhus är vederlagen ofta mindre, så då blir det lite mindre höjningar.

Men om husbolaget inte höjt vederlaget på ett tag kan höjningen bli ännu högre. Tuomas Viljamaa på disponentförbundet säger att det kan höjas med till och med 25 procent.

"Många husbolag lever i ett vakuum nu"

Enligt en undersökning av Yle har en del husbolag redan höjt vederlagen, andra har det på kommande och vissa har inte förberett sig på det och kommer plötsligt bli tvungna att höja dem när kostnaderna ökar.

– Bolagen är så olika. Många har säkert något i kassan från förr. Men det finns också bolag som mer eller mindre har noll i kassan, säger Jonas Nyman specialsakkunnig inom fastighetsförvaltning.

Nyman har själv jobbat som både disponent och styrelsemedlem i hundratals husbolag. Han säger att många husbolag lever i ett vakuum just nu.

– Prishöjningarna som kommer på många fronter var inte lika aktuella i våras när bolagen gjorde sina budgeter för detta år. Man funderar nu på hur värmepriser, elpriser och räntor är på väg uppåt. Ökar priserna kommer det säkert bli extra vederlag och extra bolagsstämmor som tar beslut om vederlagen.

Renoveringar får vänta då kostnader stiger

Elen består bara av omkring fem procent av husbolagens vederlag, medan det är fjärrvärmekostnaderna som står för en större bit - omkring 30 procent, enligt Nyman.

Och mycket pekar på att även fjärrvärmepriset kommer öka.

– Vi har trots allt en ganska billig fjärrvärme i Vasa tillsvidare, men tyvärr finns det säkert ett kostnadstryck på den också, säger Nyman.

Renoveringar kan också komma att skjutas upp, trots att det finns en stor renoveringsskuld i Finland, säger Nyman.

– Blir det akut är det förstås fjärrvärme och elräkningar som måste betalas först. Byggfirmorna vågar inte ens ge fasta priser på renoveringar som ska ske om ett halvår eftersom de inte vet materialpriserna. Men det är klart att allt måste inom sinom tid renoveras.

Sänkta rumstemperaturer och kortare duschar

Handlingsutrymmet för husbolagen är förstås inte så stort, eftersom det handlar om nödvändiga funktioner som uppvärmning och el. Men en del tips har Nyman för att husbolagen ska spara energi och därmed både pengar och miljö.

Kortare duschar och lägre rumstemperaturer är två välbekanta tips.

– Ute i Europa vintertid kör de med 17-18 grader inomhus och här tycker vi det är kallt när det går under 23 grader. Så där kan man spara mycket energi och pengar.

– Och något som man ibland gör automatiskt på vintern är att man pluggar i bilen i elstolpen utan att fundera om man behöver bilen nästa dag. Klart att motorvärmare är bra, men till exempel kupévärmare är något vi bara gör för bekvämligheten, säger Nyman.

Installering av bergvärme och solpaneler är också något som ofta lyfts fram, men det är ganska dyra och långsiktiga lösningar som inte hjälper direkt den här vintern.

– Husbolagen är ofta inne på det, men när det kommer til bergvärme så har bostadsbolagen förhållandevis små tomter, speciellt i centrum. Därför är bergvärme kanske inget alternativ. Solpaneler diskuteras också, men få bostadsbolag har varit inne på det, säger Nyman.

Artikeln är baserad på en intervju med Jonas Nyman och artikeln "Asukkaita voi odottaa inhottava joululahja: Näin paljon taloyhtiöiden vastikkeet nousevat arviolta tänä vuonna" av Anu Leena Hankaniemi.