Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Australiens tidigare premiärminister tilldelade sig själv flera ministerposter – i smyg

Scott Morrison med den australiska flaggan i bakgrunden.
Bildtext Avslöjandena om Morrisons hemliga ministerposter har utlöst ett ramaskri bland hans kolleger och allmänheten.
Bild: Lukas Koch / EPA

För Australiens före detta premiärminister Scott Morrison räckte en ministerportfölj inte till.

Han anklagas nu för att utöver sin dåvarande premiärministerpost, i hemlighet ha suttit på fem andra ministerposter i landets förra regering.

Enligt Morrison är ifrågasättandet av hans beteende ett resultat av att folk helt enkelt "inte har gått i hans skor".

– Som premiärminister var det bara jag som verkligen kunde förstå ansvaret som vilade på mina axlar, och ingen annan, sa Morrison på en presskonferens i onsdags.

Enligt Morrison var hans agerande en nödvändig skyddsåtgärd under coronapandemin och han kände att ansvaret för nationen var enbart hans.

Posterna han tilldelade sig själv var inrikes-, finans-, finansmarknads-, resurs- och hälsoministerposten.

Tre av de personer i Morrisons regering som satt på dessa poster vid tidpunkten säger sig ha varit helt ovetande om att de delade dem med Morrison.

Det är ingen överraskning att Morrison inte litade på sin egen regering

― Anthony Albanese, Australiens premiärminister

Utredning om Morrison har brutit mot lagar

Australiens premiärminister Anthony Albanese, som leder regeringspartiet Labour, säger att man nu utreder om Morrison brutit mot någon lag i och med de hemliga utnämningarna.

Enligt Albanese undergräver Morrisons agerande Australiens demokrati.

– Detta är i grunden ett nedbrytande av vårt demokratiska system. Det är en förintelse av den konvention och de regler som har gällt i Australien i 121 år, sa Albanese i onsdags.

Albanese kommer att få juridiska råd för hur han ska gå vidare med processen nästa vecka.

Scott Morrison med sin fru och sina två döttrar efter att han förlorade parlamentsvalet i maj.
Bildtext Scott Morrisons borgerliga regeringskoalition, en koalition mellan Liberala partiet och det konservativa Nationalpartiet, förlorade mot Arbetarpartiet i parlamentsvalet i maj. Peter Dutton tog över Morrisons roll som Liberala partiets ledare efter valet.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Morrison kunde inte minnas alla poster han tilldelat sig själv

När de första tre ministerposterna som Morrison tilldelade sig själv, det vill säga hälso- och finans- och resursministerposten, avslöjades i början av veckan sa Morrison att han inte kunde dra sig till minnes att han skulle ha gett sig själv några ministerposter utöver de här tre.

Senare kröp det fram att han också tilldelat sig själv posterna som finansmarknads- och inrikesminister.

Australiens generalguvernör David Hurley har bekräftat att han undertecknade ett "administrativt dokument" som tillåter ett hemligt övertagande av ministerposter.

Enligt en talesperson för Hurley hade generalguvernören ingen orsak att tro att utnämningarna inte skulle meddelas vidare.

Morrisons befogenheter kunde ha "misstolkats"

Enligt Morrison agerade han utgående från vad som var nödvändigt under den extraordinära tid som rådde under coronapandemin.

I fall en minister skulle ha insjuknat i covid ville Morrison ha befogenhet att fungera som reservminister.

Det faktum att ministrarna inte var medvetna om saken är faktiskt ett bevis på att jag inte lade mig i eller ingrep i deras arbete

― Scott Morrison

Varför Morrison inte informerade allmänheten eller ens sin egen regering om det här förklarar Morrison med att det fanns risk för att hans nya befogenheter kunde ha "misstolkats".

– Jag tror att det fanns en stor risk för att dessa befogenheter kunde ha misstolkats och missförståtts, vilket skulle ha orsakat onödig ångest mitt under en pandemi.

Enligt Morrison informerade han inte heller alla berörda ministrar om befogenheterna eftersom han bara skulle använda sig av dem i en nödsituation.

– Det faktum att ministrarna inte var medvetna om saken är faktiskt ett bevis på att jag inte lade mig i eller ingrep i deras arbete.

Morrison medger ändå att han ingrep i en av ministrarnas arbete vid ett tillfälle, då han åsidosatte sin resursminister för att blockera ett kontroversiellt gasprojekt till havs.

Scott Morrison svarar på frågor vid en presskonferens.
Bildtext Som premiärminister anklagades Morrison upprepade gånger för oärlighet och för att inte vara öppen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Pressen på att Morrison ska lämna parlamentet växer

Morrison sitter fortfarande i Australiens parlament men pressen på att han ska avgå som parlamentsledamot efter avslöjandena är hård.

Bland annat landets förra inrikesminister Karen Andrews, som satt i Morrisons regering, kräver hans avgång.

– Jag känner att det australiska folket har svikits [av Morrison], säger Andrews i en intervju med Sky News Australia.

Andrews var en av de ministrar som var fullständigt ovetande om att hon delade sin post med Morrison.

Ken Wyatt, även han en tidigare regeringskollega till Morrison, tycker däremot att det är viktigt att Morrison inte lämnar parlamentet.

– När någon lämnar parlamentet är man helt ute ur systemet och kan inte ställas till svars. Jag tror att det är viktigt att han stannar kvar och rättfärdigar vad som har hänt, säger Wyatt.

Wyatts önskan ser ut att gå i uppfyllelse; Morrison själv säger att han inte planerar att lämna parlamentet.

– Jag kommer att fortsätta att tjäna [mina väljare] som ledamot i parlamentet och fattar ett beslut vid lämplig tidpunkt om huruvida jag kommer att ställa upp i nästa val.

Källor: Reuters, Sky News Australia, BBC, ABC News, The Guardian