Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pemar stad följer situationen vid åbank som rasade – inga åtgärder planeras inom de närmaste dagarna

Från 2022
Jord har rasat ner i Pemar å intill en skolbyggnad. Rasmassorna skapar en stor inbuktning i åns flöde.
Bildtext Skredet vid Pemar å förde med sig en stor jordmassa i lördags.
Bild: Kimmo Gustafsson / Yle

En stor jordmassa rasade ner i Pemar å i lördags. Enligt Pemar stads tekniska direktör är det inte tryggt att röra sig på området.

Staden Pemar har börjat göra upp en plan för hurudana åtgärder man ska vidta när det gäller den åbank som rasade under veckoslutet. En del av stranden vid Pemar å rasade ner i ån i lördags. Det finns byggnader nära åstranden men de rasade inte i ån.

Det har gjorts undersökningar i jorden och Pemar stad följer situationen med hjälp av mätare i marken. Stadens tekniska direktör Juha Saarinen uppger per e-post att man inte planerar att vidta nya åtgärder inom de närmaste dagarna.

Den fastighet som ligger närmast skredet har spärrats av. Staden bedömer att en byggnad som står alldeles invid skredet kan rasa ner i ån. Man har ändå inte gjort något för att stödja byggnaderna i området.

– Byggnaderna har inte fått stöd eftersom det inte är tryggt att röra sig på området i detta skede. Vi vill inte förvärra situationen genom att skapa vibrationer från arbetsmaskiner, skriver Juha Saarinen.

Pemar å har skapat sig en ny fåra runt jordmassan som rasat ner i ån, så det finns inget akut behov för muddring eller grävarbeten på platsen, bedömer Saarinen.

Artikeln är en översättning och bearbetning av Yle Uutisets artiklar Joenpenger romahti veteen viikonloppuna Paimiossa – alueelle asennettu mittareita tutkimaan maaperän liikkeitä och Paimio laatii toimenpidesuunnitelmaa romahtaneelle joenpenkereelle – sortuman viereisiä rakennuksia ei ole pystytty tukemaan som båda skrivits av Johanna Lehtola. Artiklarna har översatts och bearbetats av Mikael Piippo.

Diskussion om artikeln