Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Samlingspartiet kritiserar byte av Ålandsminister – Valtonen: Det ser inte bra ut

Uppdaterad 18.08.2022 01:22.
Två män tar en selfie framför en fästning med kanoner.
Bildtext Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo och partikamraten Antti Häkkänen passade på att ta en selfie under partiets sommarmöte på Åland.
Bild: Roni Rekomaa / Lehtikuva

När Samlingspartiets ledning håller sommarmöte i Mariehamn får regeringen en ordentlig känga. Vi är mitt i en nedmontering av välfärdssamhället säger ordförande Petteri Orpo.

Revisionen av Ålands självstyrelselag har varit under arbete i tre år. Nu, ett halvår före valet, håller man inte andan om att projektet kommer att färdigställas.

I början av juli gav dessutom justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) över ansvaret som Ålandsminister till sin partikamrat, Norden- och jämställdhetsministern Thomas Blomqvist. Då landar också självstyrelselagen på den nya ministerns bord.

Samlingspartiets vice ordförande Elina Valtonen kritiserar bytet av Ålandsminister och säger att det inte ser bra ut.

– Det är självklart en nedprioritering att justitieministern själv inte har kapacitet att klara av frågan. Det är inte sannolikt att projektet kommer i mål under den här perioden, säger Valtonen.

Fyra personer står framför en banderoll med texten Samlingspartiet, och lyssnar på en femte som håller tal.
Bildtext Elina Valtonen, i mitten, kritiserar SFP:s skötsel av Ålandsministerportföljen.
Bild: Lehtikuva

De åländska moderaternas ordförande Wille Valve instämmer i kritiken. Han säger att det rent praktiskt finns tre frågor som måste lösas. Den största av dem är Ålands förhållande till grundlagen.

– Det är inte småpotatis. Man kan tycka det är en teoretisk, akademisk fråga, men det var därför vi inte kunde sänka rösträttsåldern till 16 i kommunalvalet.

Enligt självstyrelselagen bestämmer Åland själv över sina kommuner. Högsta domstolen kommenterade det under remissrundan och sa att revisionen måste göras om.

Om den nya självstyrelselagen inte blir färdig under den här regeringsperioden dröjer det till 2028 innan en ny lag kan träda i kraft.

– Det finns en viss tröghet i förfarandet. Förslaget ska vara liggande i två mandatperioder och sedan ha en majoritet bakom sig i riksdagen. Det är klart att vi från åländsk sida känner viss frustration över det.

Samlingspartister står leende i solen.
Bildtext Ålandspolitikern Wille Valve, framme till höger, säger att frågan om Ålands förhållande till grundlagen måste lösas. Här poserar han tillsammans med bland annat Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo.
Bild: Bengt Östling / Yle

Kännbar valfeber

Under den sommarträff som Samlingspartiets ledning ordnar i Mariehamn står det klart att både partiet och det åländska systerpartiet förväntar sig en vinst i riksdagsvalet i april.

– Mig veterligen är Samlingspartiet det enda riksdagsparti som förlagt sitt sommarmöte till Åland och Petteri Orpo den enda partiledaren som besökt Mariehamn med hela sin partiledning och riksdagsgrupp, säger Wille Valve.

I sitt tal, som Orpo delvis höll på svenska, betonar han Ålands militärstrategiskt viktiga position, där öarna ligger mellan Stockholm och Åbo.

– Det handlar inte bara om att försvara våra gränser, utan också om att försvara hela Norra Europas havs- och handelsrutter.

Petteri Orpo och hans partiledning på ett fartyg mot blå himmel
Bildtext Petteri Orpo betonade Ålands militärstrategiskt viktiga position i sitt tal på Samlingspartiets sommarmöte.
Bild: Roni Rekomaa / Lehtikuva

När Finland blir medlem i Nato kommer Östersjön att vara ett strategiskt viktigt område. Orpo säger att Finland måste vara färdigt att skydda Åland från eventuell extern aggression. Han säger också att man respekterar demilitariseringen men att man måste planera försvaret tillsammans.

– Eventuella förändringar måste starta från Åland själv.

Det kommande Natomedlemskapet ser Orpo som enbart positivt för Åland, även om det förändrar områdets säkerhetsläge.

"Marins regering har levt i en vanföreställning"

Samlingspartiet riktar skarp kritik mot Sanna Marins (SDP) regering, medan president Sauli Niinistö lovordas. Orpo säger att Finland tagit betydande utrikespolitiska steg i år.

– Vår inrikespolitik är däremot verkligen misskött.

Han slänger sig med nostalgi och upprepar president Urho Kekkonens ord: om någondera inrikes- eller utrikespolitiken måste vara misskött, så låt det då vara inrikespolitiken. Men Kekkonens tanke gäller inte längre, påpekar Orpo. Ett internt starkt Finland är starkt även externt.

För tillfället sker det en söndervittring av välfärdssamhället, menar Orpo. Regeringen har tagit rekordmycket lån och sviterna efter coronapandemin syns fortfarande. Ukrainakriget påverkar ekonomin och inflationen galopperar iväg.

– Marins regering har levt i en vanföreställning där skulder inte spelar någon roll.

Orpo tror inte att ramförhandlingarna kommer att ändra regeringens ekonomiska ståndpunkter. Han går så långt att han vill göra en “obduktion” av de offentliga utgifterna. Han vill att hela statsbudgeten förnyas och förbättras.

– Vi i Samlingspartiet tror på tillväxtformeln. SDP har bara en formel för konsumtion.

Den samlingspartistiska ordföranden säger att han verkligen är medveten om att nästa regeringsperiod kommer att vara svår. Orpo säger att han och hela partiet ändå är klara att komma till undsättning.

– Vi är färdiga att ta ansvar och vi kommer att göra allt för att infria människors tillit i det kommande riksdagsvalet.