Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Korsholm stoppar upphandlingen av campusentreprenad – ändrar på kraven och börjar om

Närbild på en skolbyggnad i rött tegel. På väggen står det Smedsby skolcentrum.
Bild: Isabella Lindell / Yle

Korsholms kommun blåser av upphandlingen av entreprenaden för bildningscampuset. Det finns ett fel i anbudsbegäran och nu tar man om processen.

Korsholms kommun avbryter upphandlingen av bildningscampuset som ska byggas i Smedsby. Anbudstiden som startade i juli pågår som bäst, men nu avbryts processen. Orsaken är ett felaktigt referenskrav.

I anbudsbegäran finns ett krav på att de som lämnar in anbud ska ha erfarenhet av ett skolbygge på minst 5000 kvadratmeter byggt 2018 eller senare.

Byggnaden måste också ha ett kontraktsvärde på minst 12 miljoner euro, och det var här det blev fel säger Erik Rönnqvist som är projekteringsingenjör på Korsholms kommun.

– Det här är en för stor summa som inte står i proportion till kontraktsvärdet på en byggnad år i den storleksklassen 2018. Summan borde varit betydligt lägre, säger Rönnqvist.

Kontraktsvärdet hade varit mera korrekt om det handlat om en totalentreprenad där även el och VVS ingår säger Rönnqvist.

I Korsholms fall söker man en entreprenör som ska sköta planering och byggande av bildningscampuset.

Felaktiga krav kan leda till besvär

Rönnqvist säger att det här kravet också hade kunnat leda till att någon besvärat sig över upphandlingsprocessen.

Nu avbryter man anbudstiden, formar om kraven och börjar om på ny kula om två veckor.

Erik Rönnqvist säger att byggstarten inte kommer att äventyras av en ny offertrunda eftersom bygget ska starta först nästa sommar.

Vbl var först med nyheten.