Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kimitoöns kommun tror på Dalsbruks framtid och vill locka investerare till orten – gamla ämbetshusets tomt väntar på nya lösningar

Från 2022
Uppdaterad 18.08.2022 10:42.
En lekstuga i Dalsbruk.
Bildtext Lekstugan som kommunen placerat ut på den gamla tomten har skapat en hel del debatt på orten i sommar.
Bild: Kimitoöns kommun

Frågan om vad som ska ske med ämbetshusets gamla tomt i Dalsbruk ska diskuteras under hösten. Kimitoöns kommun har under sommaren fått in en del förslag på vad tomten kunde användas till.

– Det är litet med glimten i ögat som vi gjort kampanjen men frågan i sig är högst seriös och det gäller förstås vad som ska ske med den gamla ämbetshustomten mitt i Dalsbruks centrum intill gästhamnen, säger Kimitoöns kommundirektör Erika Strandberg. Vi söker någon som är villig att köpa tomten och presentera ett koncept som vi tillsammans med våra beslutsfattare tror att är en bra satsning för Dalsbruks framtid.

Med glimten i ögat syftar Strandberg på den lekstuga som kommunen ställt ut på tomten i sommar. Den har diskuterats aktivt på byn och också på sociala medier, och enligt kommunen skapat den debatt man hade hoppats på.

– Det har redan kommit in en del förslag i olika riktningar och vi inom kommunen söker också aktivt efter investerare som kunde intressera sig för tomten och orten, säger Strandberg. Vi för diskussioner med några intressenter men ännu har vi inte tagit beslut.

Hoppas kunna hitta en långsiktig lösning

Strandberg betonar att det handlar om ett långsiktigt projekt. Ämbetshuset i Dalsbruk revs för ett år sedan och framtidsplanerna är ännu i sin linda.

– Jag vågar inte gissa när det sker något konkret på tomten men vi kommer att fortsätta diskussionerna med intresserade och sedan också diskutera tillsammans med politikerna i kommunen under hösten, säger Strandberg.

Erika strandberg framför ett grönt skärgårdslandskap.
Bildtext Kommundirektör Erika Strandberg hoppas hitta någon som långsiktigt och helhjärtat vill satsa på Dalsbruk.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Målet är alltså att hitta investerare som med själ och hjärta vill satsa på Dalsbruk och dess framtid.

– Jag är själv personligen öppen för olika förslag men skulle gärna se att det som sker med tomten för mer människor året runt till Dalsbruk, säger Strandberg. Det kunde ge mer köpkraft för våra lokala företagare, och jag själv tror på affärsutrymmen eller bostäder eller kanske en kombination av de båda.

Politisk armbrytning att vänta

Under hösten ska beslutsfattarna i kommunen diskutera de alternativ som lämnats in. Målet är att hitta en lösning som kunde ge det mervärde kommunen hoppas på och en ljusare framtid för Dalsbruk.

Då Yle Åboland ringer upp ett par politiker står det snabbt klart att åsikterna om vad som borde ske med tomten går i sär.

– Jag hoppas att tomten kunde vara lite större för det är en fin och värdefull tomt på en mycket central plats i centrum av Dalsbruk, säger SFP-politikern Ghita Edmark. Om jag själv fick välja så hoppas jag kanske på seniorbostäder eller någon sorts affärsverksamhet eller kanske en kombination av de två. Det finns det behov av på orten och det kunde föra mer människor till ön.

Ghita Edmark, porträtt.
Bildtext Ghita Edmark, SFP, vill gärna se affärer eller seniorbostäder på ämbetshusets gamla tomt i Dalsbruk.
Bild: Yle/Jesper Alm

Enligt Edmark har kampanjen med lekstugan varit ett ypperligt drag av kommunen och visat att kommunen har bra driv för tillfället.

Vänsterförbundets Kristina Hakola-Wass är inte lika övertygad om att lekstugekampanjen fungerat som den borde.

– Det borde ha kommit mer information direkt för som det nu var skapade det många frågetecken bland ortsbor och turister, säger Hakola-Wass. Enligt mig borde kommunen direkt ha gått ut med vad det hela handlade om eftersom man nu inte förstod varför kommunen placerat en lekstuga på tomten.

Helst inga nybyggen på tomten

Hakola-Wass välkomnar gärna nya investeringar till orten men hoppas att ämbetshusets tomt förblir orörd. Helst vill Hakola-Wass inte alls se några byggnader på tomten utan snarare parkbänkar och en häck, och kanske en minigolfbana.

Kvinna sitter och bläddrar i en bok vid ett bord med mandariner och en katt.
Bildtext Arkivbild. Kristina Hakola-Wass skulle helst se att tomten förbilr orörd och att det dyker upp parkbänkar och kanske en minigolfbana där ämbetshuset en gång stod.
Bild: Yle/Monica Forssell

– Minigolf är något många här i Dalsbruk har saknat och efterlyst, säger Hakola-Wass. Den här tomten skulle vara ypperlig för ändamålet och nu då gamla ämbetshuset har jämnats med marken så ser man äntligen de fina kolugnarna i all sin prakt.

Lekstugetomt skapar debatt på Kimitoön

6:49

Diskussion om artikeln