Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Vi har hela tiden haft brist" – köpmän tar till sociala medier för att hitta kräftor att sälja

Uppdaterad 19.08.2022 11:00.
En närbild på ett fat med kräftor.
Bildtext I år är det bra att beställa kräftorna i tid om du vill ha inhemska kräftor.
Bild: Mostphotos

Årets kräftsäsong är i full gång och efterfrågan på kräftor är stor. Men i år har det varit extra svårt att få tag på kräftor.

- Vi har hela tiden haft brist på kräftor, så det gäller att ringa runt och köra runt för att köpa upp kräftor. Han som jag köper mest kräftor av i Pyhäjärvi sa att de i år har fått ungefär 30 procent av den mängd kräftor de fick vid samma tid ifjol, säger köpmannen Kim Mattsson i Pargas.

Exakt vad det beror på att det finns färre kräftor i år är svårt att säga, men en orsak kan vara att vattnet i Pyhäjärvi varit flera grader kallare i år jämfört med i fjol.

Man som plockar burkar med kokta kräftor.
Bildtext Köpmannen Kim Mattsson ställer fram burkar med kräftor. De mindre burkarna med tio kräftor är lämpliga för den som vill ha några kräftor på kort varsel.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Även företagaren Sabina Magnusson i Kimito har haft svårt att få tag på kräftor i år.

- I år har det varit mycket svårare jämfört med tidigare år, speciellt de medelstora kräftorna på 11 till 12 centimeter är svåra att få tag på. Ett par gånger har jag fått säga till kunderna att jag inte har kräftor, men oftast har jag kunnat leverera, säger Magnusson.

Både Mattsson och Magnusson har meddelat på sociala medier att de vill köpa signalkräftor, men tillsvidare har ingen tagit kontakt.

Stor efterfrågan trots högre priser

Precis som mycket annat har också priserna på kräftor stigit under den senaste tiden. För konsumenten har priset på kräftorna stigit med cirka 40 cent per kräfta. Främst beror prishöjningen på de ökade bränsle- och elkostnaderna.

- I år har jag fått köra flera gånger upp till Säkylä för att hämta kräftor och sedan ska de kokas och packas. Det är ganska mycket jobb att koka 5000 kräftor, säger Mattsson.

Trots högre priser är efterfrågan på kräftor god.

- Efterfrågan har ökat år för år och det blir långa dagar. Fortsätter det så här måste jag anställa mera folk under den hektiska tiden av kräftsäsongen, säger Magnusson.

Ammatikseen kalastavan Pekka Rintamaan parin päivän täplärapusaalis sisältää hyvän kokoisia rapuja.
Bildtext De flesta kräftor som säljs i Åboland kommer från Pyhäjärvi.
Bild: Oskari Raisanen / Yle

Överlag är det dåligt med lokala kräftfiskare i regionen, så om antalet kräftor minskar i Pyhäjärvi gäller det kanske att utforska andra jaktmarker.

- Jag har hört att många från Helsingfors har börjat köpa kräftor från östra Finland, från Saimen och Päijänne. Jag har ännu inte kontakter dit, men kanske jag borde börja kolla upp det, säger Mattsson.

Diskussion om artikeln