Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sanna Marin charmade med skollöften i Kuopio – men nu är SDP redo att skjuta på kravet på fler vårdare

Sanna Marin kättelee lasta koululuokassa.
Bildtext Sanna Marin besökte skolan Jynkän koulu under socialdemokratiska riksdagsgruppens sommarmöte i Kuopio.
Bild: Lehtikuva

Personalbristen inom vården ställer till det för SDP:s och regeringens löfte om en personaldimensionering på 0,7.

Socialdemokraterna är nu beredda att skjuta fram kraven på fler vårdare inom äldreomsorgen. Det sa statsminister Sanna Marin vid den socialdemokratiska riksdagsgruppens möte i Kuopio i dag.

Regeringens utlovade personaldimensionering inom äldreomsorgen ska enligt lagen gälla fullt ut i april 2023. Då ska varje klient vid serviceboenden med heldygnsvård ha 0,7 vårdare, i huvudsak närvårdare och sjukskötare.

Personalbristen gör ändå att många sjukvårdsdistrikt har signalerat att målet är omöjligt att nå utan att skära ner på vårdplatserna.

– Självklart vill vi försäkra oss om att det här verkligen går att genomföra. Vi är inte döva, vi hör oron från fältet, sa Marin i Kuopio i dag.

Vill ha garantier att de andra partierna förbinder sig till målet

SDP vill nu ha en parlamentarisk diskussion där de får garantier om att alla har förbundit sig till målet på 0,7 även om tidtabellen förändras. Enligt Marin kan man bara skjuta fram målet om man vet att det är i sikte framöver.

– Om vi är tvungna att att diskutera tidtabellen och implementeringen kräver vi garantier för att alla har förbundit sig till målet på 0,7, säger Marin.

Social- och omsorgsminister Aki Linden (SDP) var också på plats i Kuopio.

– Vi skulle behöva lite fler än 3000 fler vårdare för att nå 0,7 jämfört med situationen i dag, säger Lindén.

Han presenterar en del lösningar för att hjälpa upp siffran, som till exempel att öka antalet vårdassistenter, men konstaterar att partiet kommit fram till att tidtabellen behöver omvärderas.

SDP välkomnar Samlingspartiets interpellation

Samlingspartiet meddelade i måndags att de lämnar in en interpellation på grund av krisen inom vården och regeringens svikna löften.

Flera i socialdemokraternas riksdagsgrupp underströk i dag att de välkomnar interpellationen eftersom de gärna ser att riksdagen för en ordentlig diskussion om vården, så alla partier får visa var de står.

Att personalbristen inom vården gör det svårt att nå målet på 0,7 innebär ändå att ett av SDP:s stora löften inför förra riksdagsvalet inte håller.

Aki Lindén förklarar att läget år 2019 var helt annorlunda än i dag.

– Nu har vi gått igenom coronakrisen och vi har en brist på vårdarbetare. Mängden av vårdarbetare har inte minskat, men behovet har ökat så mycket att vi är i en ny situation.

Vill att alla femåringar går i förskola

I övrigt har SDP:s möte i Kuopio fokuserat på utbildningsfrågor. Dagen inleddes med ett skolbesök, och partiet har också presenterat ett nytt utbildningsprogram. Just utbildningsfrågor är något SDP vill storsatsa på inför riksdagsvalet om åtta månader.

– Finland måste återta sin position som ledande land inom utbildningsfrågor, sa Sanna Marin i sitt tal när sommarmötet öppnades i dag.

Det nya utbildningsprogrammet listar hur lärandet ska stödas genom hela utbildningsvägen, bland annat genom att förskoleutbildningen blir tvåårig.

Alla barn i Finland skulle då börja förskolan redan vid fem års ålder.

Marinshow på torget i Kuopio

Vädret i Kuopio var klart på Socialdemokraternas sida i dag och riksdagsledamöterna möttes av en stor folksamling. Det var ändå ingen fråga om vem som lockat folket till torget: medborgarna flockades kring statsminister Sanna Marin för att få en pratstund eller en bild med henne.

Socialdemokraternas möte fortsätter under onsdagen och kommer bland annat att fokusera på hur medborgarna nu ska stödas för stigande levnads- och energikostnader.