Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Juniorlejonen gör upp om medaljerna i VM – spelet i numerärt överläge fungerade i kämpig kvartsfinal mot Tyskland

Från 2022
Uppdaterad 17.08.2022 22:03.
Juniorlejonen jublar efter ett mål.
Bild: Andre Ringuette/HHOF-IIHF Images

Finland gjorde fyra mål i powerplay i JVM-kvartsfinalen. Det räddade laget mot Tyskland där spänningen levde in i det sista. Det blev till slut en 5–2-seger och turneringen fortsätter med semifinal.

På pappret skulle Tyskland vara en behaglig motståndare för Juniorlejonen i kvartsfinalen. Finland hade inte förlorat mot Tyskland under 2000-talet.

Det gick också enligt planerna på isen i Edmonton. Det blev seger men med undantag av första perioden var det ingen insats som skrämmer potentiella semifinalmotståndare.

Juniorlejonen kan skatta sig lyckliga över att spelet i numerärt överläge fungerade, men samtidigt var det insatserna i boxplay som bjöd in Tyskland i matchen.

– Numerära underlägen har varit vårt stora problem och det vet vi om. Det måste till en förändring på den punkten, säger förbundskaptenen Antti Pennanen till Discovery.

Tidigt mönsteranfall

Finland tog en tidig ledning då Roby Järventie, Joel Määttä och Kasper Simontaival bjöd på ishockeygodis efter tre och en halv minut. Ett mönsteranfall avslutades med att Simontaival spräckte den tyska nollan.

Det var det enda målet i matchen som gjordes i spel fem mot fem.

Roni Hirvonen gjorde 2–0 för Finland i mitten av första perioden men Tyskland reducerade kort därpå. Juniorlejonen fick dock en ny chans i powerplay i första perioden och då drygt fem minuter återstod satte Roby Järventie 3–1.

I det stora hela gjorde Finland en strålande första period men laget tappade intensiteten i andra akten. Laget hade problem i numerärt underläge och det ledde till en ny tysk reducering.

Järventie matchens lirare

Bennet Rossmy gjorde sitt andra mål i matchen och såg till att Tyskland hade häng inför avslutningen.

Finland darrade också i tredje perioden men efter knappa sju minuter kom det förlösande målet. Roby Järventie slog till igen och gav laget andrum.

– Vi har ett bra lag och vi tror på oss själva, säger Järventie som stod för 2+2 i matchen.

I slutminuterna spelade han också fram till Joel Määttä som spikade slutresultatet. Finland får nu börja ladda för semifinalen som spelas på fredag. Motståndaren klarnar under kommande natt.

Resultat:

Finland–Tyskland 5–2 (3–1, 0–1, 2–0)
03.37 1–0 Kasper Simontaival (Roby Järventie, Joel Määttä)
11.06 2–0 Roni Hirvonen (Kasper Simontaival, Kasper Puutio) pp
12.50 2–1 Bennet Rossmy (Maciej Rutkowski, Danjo Leonhardt) pp
14.48 3–1 Roby Järventie (Aleksi Himosalmi, Joakim Kemell) pp
46.22 4–2 Roby Järventie (Aleksi Heimosalmi, Oliver Kapanen) pp
55.53 5–2 Joel Määttä (Roby Järventie, Joakim Kemell) pp

Diskussion om artikeln