Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sjundeå IF saknar både ordförande och flertalet styrelsemedlemmar – saknas frivilliga måste styrelsearbetet köpas externt

handboll
Bildtext Sjundeå IF har svårt att hitta medlemmar som vill engagera sig praktiskt i föreningen. Om de vakanta styrelseuppdragen inte tillsätts måste föreningen fundera hur verksamheten ska se ut, säger styrelsemedlemmen Susanne Ekström.
Bild: Veronica Montén / Yle

Både ordförande och ett stort antal styrelsemedlemmar lämnade sina uppdrag i Sjundeå IF och att hitta ersättare är lättare sagt än gjort.

I augusti körde Sjundeå IF:s höstsäsong igång, men inför starten har föreningen stora utmaningar.

Trots gedigna försök och två valmöten har föreningen inte lyckats fylla alla vakanta styrelseplatser inklusive ordförandeuppdraget.

– Rent sportsligt mår Sjundeå IF bra, men styrelsen har utmaningar, berättar Susanne Ekström, som är medlem i styrelsen och manager för Sjundeå IF:s handbollsherrar.

Föreningarna tvingas tänka om och delvis köpa in de tjänster som ingen vill göra frivilligt.

― Susanne Ekström, styrelsemedlem i Sjundeå IF

Tvingas arrangera öppna styrelsemöten

Inför det nya verksamhetsåret avgick nästan hela föreningens styrelse. Endast två medlemmar behöll sina styrelseuppdrag.

Eftersom även ordförandeposten är obesatt för tillfället kan den sittande styrelsen inte heller fatta beslut för hela föreningen och därför är de tvungna att hålla öppna styrelsemöten tills situationen är löst.

– Men öppna möten är ingen lösning. Hittar vi inte personer som vill engagera sig i föreningen måste vi ju fundera hur föreningens verksamhet ska se ut i framtiden, konstaterar Susanne Ekström.

Susanne Ekström i Sjundeå.
Bildtext Susanne Ekström konstaterar att föreningar tvingas tänka om ifall medlemmar inte vill engagera sig.
Bild: Marica Hildén / Yle

Lösning: Styrelseuppdragen köps extern

Att hitta engagerade föreningsmedlemmar som är villiga att dedicera sin fritid åt till exempel styrelseuppdrag har blivit svårare, berättar Susanne Ekström. Sportsligt kan idrottsföreningar må bra och nå framgång, men organisatoriskt kan verkligheten vara en helt annan.

– Föreningarna tvingas tänka om och delvis köpa in de tjänster som ingen vill göra frivilligt. Det kommer såklart att leda till att barnens fritidsaktiviteter kostar mera, men det verkar som om föräldrarna är villiga att betala priset ifall det medför mindre engagemang från deras håll, säger Susanne Ekström.

Om ett styrelseuppdrag däremot känns övermäktigt ger Susanne Ekström lugnande besked.

– Du kan börja med något smått, till exempel sälja kaffe, för alla små insatser är en avlastning för styrelsen, konstaterar hon.

Diskussion om artikeln