Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Värmen kulminerar på lördag – vädret är ostadigt de närmaste dagarna

en grön åker bredvid en bilväg - molning himmel
Bildtext Ska solen skina eller blir det åska? Det ser ut att bli både och den närmsta tiden.
Bild: Yle/Jasmine Urwäder

Vädret fortsätter vara ovanligt varmt för årstiden. Till veckoslutet utlovas temperaturer upp emot 28 grader, men prognosen visar också på regn så håll paraplyet nära om du inte vill bli våt.

Onsdagens utlovade åskväder gick Österbotten förbi. Men på andra håll åskade det rejält. I hela landet bokfördes över 21 000 blixtar, vilket är ovanligt för augusti. Också när det gäller nederbördsmängden var de regionala skillnaderna stora.

– I Österbotten kom det några millimeter regn, medan Södra Österbotten fick mellan 30 och 40 millimeter regn, berättar jourhavande meteorolog Ville Siiskonen.

Åska att vänta

Vädret blir troligtvis varmt och ostadigt de kommande dagarna.

– Det går inte att utesluta åskväder, men risken för åska är störst i Sydvästra Finland, Egentliga Finland och Karelen. I Österbotten råder inga varningar för tillfället, men det lönar sig att följa med läget hela tiden, säger Siiskonen.

Under torsdagen väntas vädret vara molnigt, risk för regn finns och temperaturerna rör sig kring 20-22 grader.

På fredag fortsätter temperaturen att stiga upp till mellan 25 och 27 grader i takt med att varmare luftmassor strömmar in över Österbotten. Samtidigt ökar risken för regn och åskskurar.

Värmen ser ut att kulminera under lördagen, då ser det ut att bli mellan 25 och 28 grader varmt. Till kvällen drar eventuellt regn in över Österbotten, men temperaturen hålls ändå kring 20 grader.

Natten mot söndag väntas regn med större sannolikhet.

Villaavslutning med shorts?

Under kommande vecka fortsätter vädret att vara ovanligt varmt för årstiden.

Hur blir då vädret till villaavslutning?

– Det är ännu mycket osäkerhet i prognosen för den helgen. Det finns ett högtryck ute i Europa, vilket kan göra att varma luftmassor tar sig till oss, men samtidigt rör sig också lågtryck mot oss. Vi får se om högtrycket blir det dominerande, säger Siiskonen.