Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Torkan och värmeböljan kan slå ut hela ekosystem: "Det här är som ett extremt och stort experiment"

Från 2022
På bottnet av den uttorkade floden Tille i Frankrike ligger döda fiskar.
Bildtext På grund av den svåra torkan som drabbat Frankrike torkade floden Tille ut helt i byn Lux som ligger 20 kilometer norr om Dijon. På flodbädden ligger flera döda fiskar. Bilden är från 6 augusti.
Bild: KONRAD K/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Sommarens heta temperaturer och svåra torka runt om i Europa kan få långtgående konsekvenser för djur- och växtliv. "Precis som människor har svårt att hantera värmen så blir djuren också stressade", säger marinbiologen Anna Törnroos-Remes.

Den rekordbrytande torkan som pågår i Europa har lett till att man i Frankrike på vissa ställen kunnat korsa landets längsta flod Loire till fots. Längs med tyska Rhen har det blivit svårt att genomföra fartygstransporter och i italienska Po är vattennivåerna två meter lägre än vanligt.

Lägre vattennivåer i floder och sjöar betyder att ytvattnet värmer upp vattnet snabbare ända till bottnet.

Också haven påverkas av långvariga höga temperaturer, särskilt i inre vikar och längs kusten.

Det får svåra konsekvenser för de djur som lever i och kring vattendragen.

– Det är många olika livsmiljöer som drabbas av torkan. Allt djurliv som finns i och runtomkring vattendragen drabbas. Alla djur som till exempel fåglar och däggdjur ska ha mer eller mindre vatten. Men det är inte bara själva vattnet de är beroende av utan också maten som finns i vattendragen och om vattendragen torkar ut försvinner maten, säger Anna Törnroos-Remes, biträdande professor i marinbiologi vid Åbo Akademi.

Floden Po är uttorkad.
Bildtext Floden Po i Italien har helt torkat ut på grund av för lite regn.
Bild: Michele D'Ottavio / EPA

Ökad stress

Då vattentemperaturerna stiger innebär det ökad stress för både djur och växtlighet.

– När djuren blir stressade blir de först trögare. De rör sig mindre och äter inte, vilket i långa loppet påverkar deras kondition.

De djur som kan förflytta sig från det varma ytvattnet till en annan plats kan klara sig.

– Men befinner de sig i en sjö där vattnet värms upp mycket från ytvattnet till bottnet så då stressas djuren. Och torkar sjön ut så har de ingenstans att ta vägen.

På bilden syns en kvinna med glasögon och kikare hängande runt halsen. Hon har mörka kläder och en gul mössa. I bakgrunden syns ett isblock och vatten...
Bildtext Anna Törnroos-Remes, biträdande professor i marinbiologi vid Åbo Akademi.
Bild: Privat

Inte ha samma återväxt

Det mest drastiska som en värmebölja kan leda till när det gäller sjöar, bäckar, åar och floder är att vattendragen helt torkar ut.

– Om vattendrag torkar ut, då torkar hela ekosystemet upp. Det betyder att vi inte kommer ha samma återväxt nästa år då det gäller fisk- eller fågelbestånd. Det kan ta flera år för ekosystemen att återhämta sig.

Törnroos-Remes konstaterar att situationen i Europa just nu är extrem och kan liknas vid ett jättelikt experiment som sker i realtid.

– Det är väldigt svårt att säga på större skala vad vi har att vänta oss. Men det är klart att påverkan på ekosystemen kan vara drastisk eller så sker den över en lång tid.

– Utifrån de bilder jag sett från vissa uttorkade floder i Europa kan man nog säga att det redan haft extrema konsekvenser för ekosystemen. Men hur stora skadorna verkligen är får vi som forskare se på i detalj nu.

På bilden syns döda ostron i en uttorkad biflod av Bacchiglione i norra Italien.
Bildtext På bilden syns döda ostron i en uttorkad biflod av Bacchiglione i norra Italien.
Bild: Roberto Silvino/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Bättre på att förutse

Då ett ekosystem slagits ut finns det inte mycket man kan göra efteråt berättar Törnroos-Remes. Men det finns saker man kan göra för att motverka skadorna.

– Det går att förutspå och sätta in åtgärder för att motverka att vattendragen torkar ut. Till exempel kan man minska vattenuttag och se över hur man prioriterar med vattenförsörjning. Det är framför allt det vi kan göra. Vi behöver bli bättre på att förutse och arbeta med att förebygga klimatförändringarnas effekter brett i Europa och säkert i Finland också.

Törnroos-Remes tror inte nödvändigtvis att det kommer bli torrare för varje år. Däremot konstaterar hon att de snabba växlingarna mellan olika slags extrema väder fortsätter.

– Jag tror vi kommer se mycket av de här svängningarna i vädret, i år är det väldigt torrt men nästa år har vi möjligen översvämningar, stormar och blåst som vi sett tidigare år. Sedan svänger det till att det bli torrt året därpå. Det här är vad klimatförändringarna och uppvärmningen gör med vårt klimat. Vi kommer se snabba växlingar mellan extrema situationer.

– Det har ju redan svängt hastigt efter torkan, nu får man ju läsa om översvämningar på olika håll.