Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Villkorligt fängelse för två av nymanska stiftelsens tidigare styrelsemedlemmar

Uppdaterad 18.08.2022 15:44.
Större gårdsbyggnad med hav i bakgrunden.
Bildtext Pengar gick bland annat till driften av Kofverhag gård i Hangö, makarna Nymans gamla hem.
Bild: Yle/Tove Virta

Nu har domen fallit för de tre personer som tidigare utgjort styrelsen för Trygwe och Hjördis Nymans stiftelse och Sarfvik-Nymans stiftelse. En tidigare ordförande och en tidigare styrelsemedlem döms till villkorligt fängelse.

Västra Nylands tingsrätt dömer den tidigare styrelseordföranden till 1 år och 9 månader villkorligt fängelse för grovt bokföringsbrott. Den tidigare styrelsemedlemmen döms till 1 år och 2 månader villkorligt fängelse för missbruk av förtroendeställning.

Åtalspunkterna för den tredje åtalade förkastades.

Åklagarna yrkade på ovillkorliga fängelsestraff för två av de tidigare styrelseledamöterna och villkorligt för den tredje. Dessutom yrkade åklagarna på ett skadestånd på drygt 750 000 euro till stiftelserna.

Styrelsemedlemmen döms till att betala en ersättning på 300 000 euro.

Rättegången var i maj i år.

Pengarna gick i fel fickor

De nymanska stiftelserna grundades för att samla in och dela ut pengar till allmännyttiga ändamål.

Efter paret Nymans död gick ändå största delen av pengarna i stället till driften av Kofverhag gård i Hangö och till olika rättsprocesser som ska ha gynnat dem som hade makten i stiftelserna.

Kofverhag gård var makarna Nymans hem och enligt källor till Hufvudstadsbladet var det tänkt att huset skulle användas till läger för barn.

Gården på Hangö udd blev istället ett sommarställe för styrelseordföranden och hans familj för en årlig hyra på 1 200 euro.

År 2019 såldes gården till ett investeringsföretag för drygt 2,2 miljoner euro efter att patent- och registerstyrelsen 2017 reagerade på misskötseln av de nymanska stiftelserna. Flera år tidigare hade skattemyndigheterna avlägsnat stiftelsernas skattefrihet på grund av att deras allmännyttighet inte uppfylldes.

HBL rapporterade om oegentligheterna i många år

Den 28 februari 2017 krävde patent- och registerstyrelsen att den nymanska stiftelsernas styrelse måste avgå.

Patent- och registerstyrelsen ansåg att ”stiftelsens styrelse fortgående eller bedömt som helhet grovt brutit mot stiftelselagen och stiftelsens stadgar.”

Styrelseordföranden meddelade samma dag att han avgår.

Tidningen Hufvudstadsbladet hade före det i flera år rapporterat om obefintlig utdelning av pengar ur stiftelserna.

Rättelse: I en tidigare version stod felaktigt att de båda dömda agerat ordförande. Den ena har varit ordförande och den andra styrelsemedlem.

18.8.22 15:43: Artikeln uppdaterades med information om Kofverhag gård.