Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kolumn: Wilma Murto är det kompletta paketet – den finländska friidrottens nya affischnamn har utstrålningen, självförtroendet och talangen

Wilma Murto ser glad ut efter sitt EM-guld.
Bild: All Over Press

Ett helt friidrottsfolk bet på naglarna. Publiken på Olympiastadion var förtrollad av den gastkramande thrillern. Lugnast av alla var Wilma Murto som i och med EM-guldet tog över som fackelbärare för den blåvita friidrotten.

Ärevarv följde. Liksom kramkalas med hela tjocka släkten som fanns på plats i München. Wilma Murto tog publiken och glänste i strålkastarljuset.

De strålkastarna slocknade så småningom, men för den samlade finländska journalistkåren var väntan vid det skedet fortfarande lång. Det krävdes tålamod innan det skulle bli aktuellt med en pratstund med den färska Europamästaren. Minerna blev allt mer sammanbitna och pannorna veckade då reporter efter reporter insåg att deadline kröp allt närmare.

Friidrottsförbundets eminente informatör Tapio Nevalainen dök så småningom upp och förklarade läget med ursäktande ton: "Hon är på väg men precis alla tv-kanaler vill intervjua henne".

Låt den meningen sjunka in. Alla tv-kanaler vill intervjua henne.

När har en finländsk friidrottare senast varit så het, så intressant som Wilma Murto? Inget illa om Antti Ruuskanen som hade tagit Finlands senaste mästerskapsmedalj innan Murto slog till, men han var aldrig ett meganamn på den internationella scenen.

Wilma Murto jublar efter EM-guld.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Det är med en viss avundsjuka jag de senaste åren har sneglat på våra nordiska friidrottsgrannar. Varför har inte Finland lyckats få fram en stjärna i stil med Jakob Ingebrigtsen, Karsten Warholm, Armand Duplantis eller Daniel Ståhl?

Nu plötsligt står vi här med Wilma Murto som Europamästare.

Stavfinalen var den stora händelsen under onsdagskvällen på Olympiastadion. De övriga finalerna spelade andra fiol. Den dramatiska kampen om guldet mellan Murto, Eikaterini Stefanidis och Tina Sutej var den som fängslade åskådarna.

Spjut inte längre självklar höjdpunkt

Wilma Murtos bragdguld har en oerhört stor betydelse för finländsk friidrott. Ökenvandringen är över och det gick henne inte förbi.

Då hon väl kom fram till den blåvita presskåren i intervjuzonen påpekade hon att detta är beviset på att trenden har vänt för finländsk friidrott.

Det är ingen bitsk kommentar mot tidigare belackare. Snarare ett glatt konstaterande. Och ett bevis på att Wilma Murto är redo för rollen som den finländska friidrottens affischnamn.

Hon är det kompletta paketet. Utstrålning, självförtroende och så den hisnande idrottsliga kapaciteten.

Murto Europamästare och klarar 485 - Spela upp på Arenan

Hon hoppar nu på sådana höjder att hon kommer att vara en het medaljkandidat också på VM- och OS-nivå. Det är inte längre så att herrarnas spjut är den självklara finländska höjdpunkten under ett mästerskap. Inte minst med tanke på den vinnarskalle som Murto visat upp.

Hånade slitna klyschan

Hennes finalinsats hånade den slitna klyschan om att finländska idrottare viker ner sig då insatserna är som störst, då pressen är som störst.

Den nuvarande finländska friidrottsgenerationen känns både spännande och fräsch. Det är damerna som marscherar i första ledet.

Kristiina Mäkelä och Senni Salminen har medaljchans i morgon. Krista Tervos och framför allt Silja Kosonens tid lär komma.

Men det behövs någon som tar det sista stora klivet. Det gjorde Wilma Murto och hennes exempel kommer att inspirera både nuvarande landslagskamrater och juniorer runtom Finland.