Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Allt hotfullare ryska uttalanden om kärnkraftverket i Zaporizjzja – Ukraina förbereder sig på det värsta

Kärnkraftverket Zaporizhzhia
Bildtext Zaporizjzja är Europas största kärnkraftverk
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Tonläget i Rysslands uttalanden om det ukrainska kärnkraftverket Zaporizjzja har höjts igen. Samtidigt har Ukraina inlett beredskapsövningar inför en möjlig katastrof i kärnkraftverket.

Det ryska försvarsministeriet anklagade i dag Ukraina för att planera en provokation i Zaporizjzja under FN:s generalsekreterare António Guterres pågående besök i landet.

Enligt ministeriet vill Ukraina skapa en katastrof i kraftverket och sedan beskylla Ryssland för den, rapporterar den statsägda ryska nyhetsbyrån RIA.

Ryssland har också tidigare anklagat Ukraina för olika provokationer, till exempel i fall där ryska styrkor begått mord på civila i ockuperade områden.

Hotfulla uttalanden

Det ryska försvarsministeriet uppger också att kärnkraftverkets reservsystem slagits ut av ukrainsk beskjutning och att Ryssland kan tvingas köra ned reaktorerna om inte beskjutningen upphör.

En rysk soldat står utanför kärnkraftverket
Bildtext Ryssland har ockuperat kärnkraftverket sedan mars.
Bild: Stella Pictures

Ryssland varnar också för att strålningen från en möjlig olycka skulle sprida sig över Polen, Tyskland och Slovakien. Det är inte långsökt att tyda varningen som ett hot.

Ryska styrkor har ockuperat Zaporizjzja – som är Europas största kärnkraftverk – sedan anfallskrigets inledningsfas, men kraftverket drivs fortfarande av ukrainska tekniker.

Kärnkraftverket har utsatts för beskjutning under de senaste veckorna, men det är oklart vem som beskjutit kraftverket. Ryssland och Ukraina beskyller varandra för beskjutningen.

Ukraina anklagar Ryssland för att utnyttja kraftverket som en sköld för att skydda sina styrkor från ukrainsk beskjutning. Ryskt artilleri rapporteras också ha eldställningar inne på kraftverksområdet.

Ukraina förbereder sig

Ryssland förnekade i dag att det finns några tunga vapen i området kring kraftverket. Men bildmaterial och rapporter tyder på en betydande militär närvaro i och kring kraftverket.

Men arbetare vid kraftverket som BBC talat med vittnar om en stor rysk militär närvaro. De berättar att teknikerna arbetar under vapenhot och att människor försvinner på vägen till arbetet.

Ukraina anklagar Ryssland för kärnkraftsterror och tiotals länder, bland dem Finland, har krävt att Ryssland drar bort sina styrkor från området. Ryssland har i stället förslagit ett eldupphör kring kärnkraftverket.

En räddningsarbetare i skyddsdräkt och mask går igenom en vattendusch.
Bildtext Ukraina förbereder sig på det värsta.
Bild: Dimitar Dilkoff / Lehtikuva

I staden Zaporizjzja som kontrolleras av ukrainska styrkor övade räddningsarbetare i skyddsdräkter i dag inför en möjlig strålningskatastrof.

– Ingen kunde ha förutspått att ryska styrkor skulle beskjuta kärnreaktorer med stridsvagnar. Det är otroligt, sa Ukrainas inrikesminister Denys Monastyrskyj under övningen.

Monastyrskyj säger att situationen är riskabel så länge som Ryssland ockuperar kärnkraftverket.

– Kärnkraftverket är i dag inte enbart ockuperat av fienden utan det kontrolleras också av outbildade personer som potentiellt kan låta en katastrof inträffa, tillade han.

Propaganda och krav

Zaporizjzja har under de senaste veckorna blivit en del av propagandaflödet från kriget. Eftersom Ryssland hittills vägrat att släppa in obundna inspektörer till området är det oklart hur allvarlig situationen är.

FN:s generalsekreterare António Guterres har upprepade gånger krävt att Internationella atomenergiorganet IAEA:s inspektörer ska få besöka kärnkraftverket.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba uppgav i dag att IAEA har tackat ja till Ukrainas inbjudan att besöka kraftverket.

Men Ryssland har ställt en rad krav för ett möjligt besök. Ryssland har hittills bland annat motsatt sig att inspektörerna reser till Zaporizjzja genom Kiev.

Ryssland har också uppgett att ett besök skulle vara för farligt på grund av beskjutningen.